Ultima fabrica de sticla din Romania, care functiona la Avrig, si-a inchis portile dupa 400 de ani de activitate continua. Pandemia de coronavirus i-a fost fatala

Autor: N.G.
Luni, 07 Septembrie 2020, ora 14:43
28267 citiri
Ultima fabrica de sticla din Romania, care functiona la Avrig, si-a inchis portile dupa 400 de ani de activitate continua. Pandemia de coronavirus i-a fost fatala
Cuptorul fabricii din Avrig a fost oprit. Foto: Facebook/ Oana Maria Paul

Pandemia de coronavirus a lasat fabrica de sticla de la Avrig (judetul Sibiu) fara comenzi, ceea ce a dus la oprirea cuptorului, la inchiderea societatii si disponibilizarea celor peste 100 de angajati.

Fabrica din Avrig producea obiecte unice de menaj, cum ar fi pahare, cani, vaze, boluri, farfurii, decantere, unele decorate sau gravate dupa cum doreau clientii. Oamenii lucrau exclusiv pentru export, iar caderea totala a pietei in perioada de "lockdown" cauzata de pandemia de COVID-19 a dus la oprirea tuturor contractelor. Pana in martie, fabrica livra in fiecare luna produse in valoare de minimum 160.000 de euro catre tari precum Germania, Italia, Franta, Elvetia, Belgia sau Austria.

Societatea avea in urma cu 20 de ani peste 1.000 de angajati, iar, inainte de oprirea activitatii, avea doar 120 de persoane. In trecut, aici s-au facut paharele pentru nunta printului Charles cu Diana, s-a lucrat pentru Versace si Tiffany, dar si pentru alte marci foarte cunoscute de pe mapamond.

Foto: Facebook/ Marius Tataru

"Inca din luna martie incoace au tot scazut comenzile, am reusit sa mai reducem din personal, dar tot era greu. Iar acum, in ultima saptamana, nu am mai avut efectiv nicio comanda. M-am zbatut foarte mult si am avut vizitatori, comenzi, apoi a venit pandemia si ne-a pus capac. La noi, fata de alte domenii, daca ai de lucru ai, daca nu, e gata. Cuptorul acela functiona 24 din 24, ceea ce presupunea costuri mari, prea mari ca sa le putem sustine. Datoriile au fost tot mai mari, creditorii nu au mai acceptat si s-a cerut falimentul", spunea directorul Doru Teodorescu, imediat dupa oprirea activitatii, la sfarsitul lunii iulie 2020, citat de presa locala.

Fabrica necesita un consum mare de gaz si curent electric. Faptul ca sunt mari consumatoare de energie, impreuna cu lipsa fortei de munca calificata, a dus la inchiderea a 80% din fabricile producatoare de sticla din Romania. Mai ramasese doar cea de la Avrig, dar, in final, si aceasta a cedat.

Fabrica exista de aproape 400 de ani, din 1625. Comenzile erau aproape in totalitate pentru clienti din afara Romaniei, iar cei care erau curiosi de activitatea fabricii o puteau vizita cel putin cinci zile pe saptamana, uneori chiar si sambata. Conducerea reusise sa incheie contracte avantajoase pentru intreg anul 2020, dar toate intelegerile au cazut dupa ce coronavirusul s-a extins in toata lumea.

Foto: Facebook/ Marius Tataru

Cea mai veche descriere a glajariei (fabrica de sticla) din Avrig dateaza din 1899 si este facuta intr-un memoriu adresat autoritatilor locale. In memoriu se arata ca glajaria se afla in partea de est a comunei pe un termen de 7 iugare, situat in imediata apropiere a raului Avrig, al carui curs de cadere a apei atingea la fabrica o viteza constanta dezvoltand o putere de 50 CP, fiind folosita ca forta hidraulica.

Foto: Facebook/ Marius Tataru

Constructiile care adaposteau fabrica, cu magaziile si atelierele de strungarie si tocilarie, ocupau o suprafata de 3413 mp. In anul 1889 in cadrul fabricii functionau 8 cuptoare de topit si intindere a sticlei plane, incalzite in timpul topirii cu gaz aerian. Desi tehnologia era rudimentara rentabilitatea fabricii era foarte mare, datorita existentei unei forte de munca numeroase si ieftine. In ultimii ani a functionat un singur cuptor.

Fabrica a fost cumparata in 2004 de compania franceza ARC International, producator al sticlariei Luminarc, pentru circa 2 milioane de dolari si transferata ulterior in proprietatea unei firme inregistrata in Insulele Virgine Britanice, Vois Group Limited.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#avrig, #sticla, #fabrica, #inchidere, #pandemie, #someri , #stiri economice