Ziare.com

Vesti bune de la FMI: Scadere economica de numai 7%

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 11:45

   

Vesti bune de la FMI: Scadere economica de numai 7%
Produsul intern brut (PIB) al Romaniei se va contracta cu aproximativ 7% in acest an, mai putin decat era estimat, datorita cresterii cererii externe, iar in 2010 economia va avea un avans mai mare decat era prevazut, a spus joi seful misiunii (FMI), Jeffrey Franks, la finalul vizitei din Romania.

"Rezultatele macroeconomice ale Romaniei par mai bune decat la inceputul lui noiembrie, datorita unei cereri externe mai puternice. Ne asteptam acum ca in 2009 contractia economica sa fie de circa 7%, iar rezultatul din 2010 va fi unul pozitiv, respectiv o crestere de circa 1,3%", a spus Franks, intr-un comunicat al institutiei.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara miercuri seara, pentru NewsIn, ca guvernul si FMI au imbunatatit progoza de crestere a PIBde la 0,5% la 1,3%, iar noua estimare a PIB in 2010 este de 538,9 miliarde lei.

Seful FMI evidentiaza ca datele preliminare privind bugetul sugereaza ca tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB ar putea fi atinsa, in conditiile in care cheltuielile raman sub control in saptamaniile ce urmeaza pana la finalul anului.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Aceasta performanta este in mod deosebit incurajatoare, in conditiile unui mediu politic si economic dificil. Pietele au ramas stabile, in pofida incertitudinilor politice recente, si nu ne asteptam la dificultati mari in finantarea deficitului bugetar in urmatoarele luni", a mai spus Franks.

Oficialul FMI a precizat ca Fondul si Comisia Europeana au agreat cu guvernul, la nivel tehnic, continutul proiectului de buget pe 2010.

"Pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB (in 2010, n.r.), au fost agreate masuri de ajustare cu 2,5 puncte procentuale, mai ales in ce priveste cheltuielile. Pentru a merge mai departe, bugetul final va trebui sa ia in calcul parametrii agreati. Este de asemenea, important ca in urmatoarele saptamani sa aiba loc progrese in ce priveste reformele structurale incepute, precum sistemul de pensii si legea responsabilitatii fiscale", a mai spus Franks.

El a adaugat ca o misiune comuna a FMI, CE si Banca Mondiala ar putea veni in ianuarie in Romania pentru a finaliza cea de-a doua misiune de evaluare a Romaniei din cadrul pachetului de asistenta financiara, o data ce noul guvern va fi instalat.

"Datorita progreselor de pana acum, suntem optimisti ca lucrurile vor avansa cu rapiditate pana la sedinta board-ului FMI de la jumatatea lui februarie. Daca decizia este favorabila, transa poate fi data Romaniei", a mai spus oficialul FMI.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International si a Comisiei Europene pentru un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an si de 5,9% din PIB in 2010, in cadrul acordului de finantare in valoare totala de 20 miliarde euro. Dupa primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la circa 6% din PIB, potrivit datelor preliminare ale Finantelor.

O echipa restransa a FMI s-a aflat de luni pana miercuri la Bucuresti pentru discutii cu Finantele pe tema bugetului de stat pe 2010 si pentru a pregati o noua misiune completa de evaluare a Fondului, ce ar putea sosi in ianuarie, dupa formarea guvernului si elaborarea programului de guvernare.

Sursa: rNews

Articol citit de 1203 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

0.1%?

Daca realitatea infirma prognozele si e mai bine cu o farmitura eu zic sa tragem un chef mare , sa nu mai muncim si poate trece criza pe linga noi

 

Si cu asta ce am facut.

Geoana si Antonescu tot siamezi raman, presa de interes ramane partasa, iar ei trebuie sa munceasca. Ce nu se intelege de formatorii de opinie ca dupa 3 ani meritam o mica pauza, suntem satuli de minciuni. Asteptam cu interes primavara. De lipsa din visteria tarii a peste 4 miliarde euro, vina e a lui basescu, stiti geoana si crin au fost de acord cu accept de la SOV+patriciu+ vanghelie, noi romanii ne uitam in pormoneie.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor