Problema voucherelor de vacanta omora turismul pentru ca bugetarii nu le merita

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 00:10
17818 citiri
Problema voucherelor de vacanta omora turismul pentru ca bugetarii nu le merita
Foto: Pixabay.com

Eliminarea voucherelor de vacanta a starnit o furtuna in paharul de apa rece cu care Guvernul se tot imbata ca "a reusit" o taiere a cheltuielilor pe care le are cu bugetarii. Pe de o parte avem reprezentantii din turism care se bazau pe aceste vouchere pentru a mai primi o gura de oxigen prin care sa mai supravietuiasca si anul acesta, iar de cealalta parte ii avem pe bugetari despre care se spune ca nu merita aceste vouchere pentru ca si asa sunt destul de privilegiati.

Din nou, ca o paralela, ultimele declaratii ale politicienilor au aratat ca bugetarii sunt privilegiati prin diferite sporuri care nu au absolut nici o legatura cu realitatea, iar taierea voucherelor de vacanta s-a facut, pe langa acest motiv, si argumentandu-se ca in piata inca mai exista tichete de vacanta de anii trecuti.

Reprezentatii agentiilor de turism spun ca de fapt nu prea este asa. Potrivit vicepresedintelui ANAT, Lucian Boronea, in octombrie 2020, mai existau in piata, vouchere necheltuite in valoare de un miliard de lei, nicidecum peste doua miliarde asa cum anuntau autoritatile.

"Dupa datele noastre contabile, la finele lunii octombrie, pentru ca aceasta este ultima luna contorizata de noi, mai existau vouchere necheltuite de aproape un miliard de lei, deci undeva la 700.000 de bugetari inca nu si le cheltuisera. Sa spunem ca pana in decembrie s-au mai cheltuit inca cel putin 200 de milioane, deci ar mai ramane undeva la 700-800 de milioane de lei in vocuhere neconsumate", a declarat pentru Ziare.com, vicepresedintele ANAT.

Voucherele emise in 2019 vor trebui cheltuite pana la 31 mai 2021, iar cele emise in 2020, pana la finele acestui an.

Potrivit lui, suma ramasa in piata acum este departe de realitatea afisata de Guvern, suma fiind prea mica pentru a ajuta industria, fata de 2,4 miliarde dispobile in piata, asa cum anunta premierul.

"Pe langa faptul ca sunt vazute ca un spor, nu venit suplimentar, in Romania, astazi, au fost prelungite voucherele de vacanta emise in 2019 si cele din 2020, ceea ce inseamna ca in economie sunt in valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanta care nu au fost folosite. Stiti foarte bine, pe de o parte, industria ne spune ca anul trecut a fost inchisa, deci nu puteau sa fie folosite voucherele de vacanta. Pe de alta parte, este nevoie, deci le-am dat voie sa fie folosite anul acesta, deja sunt in circulatie, 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanta. De aceea, voucherele de vacanta care ar fi trebuit sa fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor si avem aceasta economie la buget", a explicat Citu.

Se priveste doar partea negativa

Boronea este de parere ca, in problema eliminarii voucherelor se priveste doar partea negativa a acestora pentru ca autoritatile pun doar problema faptului ca bugetarii nu merita voucherele pe motiv ca ele reprezinta o cheltuiala a statului.

"Acestea nu trebuie vazute ca o cheltuiala, ci mai degraba ca o investitie pentru ca acesti bani intra direct in economie si pentru fiecare leu care este cheltuit prin vouchere, se intorc la stat 51 de bani, deci mai bine de jumatate", a mai spus Boronea.

Reprezentantul ANAT se declara nemultumit dupa intalnirea pe care cei din turism au avut-o ieri cu ministrul Economiei.

Banii de la stat vin si va fi bataie pe ei

"Prin Ordonanta din 30 decembrie si publicata in 31 decembrie 2020 ni se promiteau ajutoare de 2,5 miliarde de lei, iar ieri, am fost anuntati ca nu ni se pot da decat un miliard de lei. Iar daca se pastreaza limita superioara de 800.000 de euro, atunci prea putini vor putea aceesa bani din acest program pentru ca singura regula este - primul venit, primul servit-", a mai spus Boronea.

Acesta a confirmat si faptul ca, zilele acestea, ANAF a trimis si primele instiintari de executare silita pentru cei din turism. Iar decizia vine ca o palma peste fata turismului care inca mai asteapta banii promisi de jumatate de an prin masura doi si prin alte masuri.

Turistii romani vor pleca in strainatate

"Credem ca multi romani vor alege sa plece in strainatate in lipsa acestor vouchere si consideram ca statul trebuie sa gaseasca repede o formula prin care sa-si respecte promisiunea de a acorda vouchere si in 2021. In industria hoteliera, circa 15-20% dintre turisti plateau cu vouchere de vacanta, dar sunt sectoare, cum ar fi agentiile de turism si agentiile balneare, unde procentul e mai mare", anunta presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile.

Despre acest lucru avertizam si noi in materialul ANALIZA Eliminarea voucherelor de vacanta duce turismul in "economia neagra"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#vouchere de vacanta, #eliminarea voucherelor de vacanta , #stiri economice