Comisia Europeana a prezentat un plan de relansare economica

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 23:38
1124 citiri
Comisia Europeana a prezentat un plan de relansare economica

Comisia Europeana (CE)a prezentat, miercuri, un plan de relansare economica de circa 200 miliarde euro, ce se rezuma la o serie de propuneri facute guvernelor, in contextul crizei financiare.

Potrivit unui document citat de AFP, principalele prevederi ale planului sunt:

1.Relansarea bugetara coordonata la nivelul intregii Uniuni Europene. Suma totala pentru aceasta ajungand la 200 miliarde euro sau 1,5% din PIB-ul european. Actiunile decise trebuie sa fie "temporare, tintite si coordonate".

Totodata planul are in vedere xtinderea cu circa 15 miliarde euro anual, in urmatorii doi ani, a posibilitatii Bancii Europene de Investitii (BEI) de a acorda imprumuturi.

De asemenea, Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa decida "noi reduceri ale dobanzii cheie", in contextul temperarii presiunilor inflationiste.

Aplicarea "flexibila" a Pactului de Stabilitate european, care limiteaza deficitele publice nationale. Planurile de relansare bugetara trebuie sa dureze "cel mult" doi ani (2009-2010), perioada in care guvernele vor putea conta pe clementa oficialilor de la Bruxelles. Dupa terminarea perioadei, guvernele vor fi obligate sa inceapa sa isi diminueze deficitele.

Planul sustine sectorul auto, pentru incurajarea productiei si achizitiei de masini ecologice, de catre consumatori.

2. Comisia Europeana (CE) propune guvernelor sa majoreze temporar ajutoarele de somaj si asistenta sociala acordata gospodariilor cu venituri mici sau sa extinda perioada acordarii acestora.

Nu in ultimul rand, CE, recomanda acordarea creditelor subventionate sau oferirea garantiilor pentru creditele companiilor si scaderea temporara a taxei pe valoare adaugata (TVA), pentru sustinerea consumului.

3. Comisia propune pentru fondurile europene alocarea fondurilor bugetare ale UE, necheltuite in 2009 si 2010, pentru infrastructura de transport si imbunatatirea accesului la internet performant si accelerarea deblocarii fondurilor destinate regiunilor mai sarace ale UE.

CE mai sustine in cadrul aceleiasi prevederi accelerarea deblocarii programelor Fondului social european (care dispune de 75 miliarde euro pentru 2007-2013) incat populatia "cea mai vulnerabila" sa beneficieze de acesti bani.

Barroso indeamna statele Uniunii Europene sa adopte planul de relansare

Jose Manuel Barroso, presedinte al Comisiei Europene, este de parere ca "vremurile exceptionale cer masuri exceptionale".

"Daca nu actionam acum, riscam sa intram intr-un cerc vicios al recesiunii, cu scaderi ale puterii de cumparare si veniturilor fiscale, cu cresteri ale somajului si o adancire neintrerupta a deficitelor bugetare", a completat Barrosso.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Comisia Europeana, #plan stimulare financiara, #criza economica, #economie Europa , #stiri economice