Ziare.com

Comisia Europeana ataca in justitie Standard & Poor's

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 15:36

   

Comisia Europeana ataca in justitie Standard & Poor's
Comisia Europeana a anuntat luni ca a demarat o actiune legala impotriva agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P), in contextul unor posibile incalcari ale legislatiei Uniunii Europene(UE).

Oficialii CE au aratat ca agentia ar putea abuza de pozitia monopolista pe care o detine si ar forta bancile si fondurile de investitii sa plateasca taxe pentru folosirea unor cifre ce privesc valorile mobiliare americane, informeaza Reuters.

Comisia a propus in noiembrie 2007 un regulament privind agentiile de rating al creditelor, ce se adauga propunerilor anterioare despre solvabilitate, cerinte de capital, sisteme de garantare a depozitelor si contabilitate, prin care sa raspunda crizei financiare si sa previna practici incorecte.

Propunerea Bruxelles-ului prevede introducerea unei proceduri de inregistrare a acestor agentii, care sa permita supraveghetorilor europeni sa controleze activitatile agentiilor de rating ale caror calificative sunt folosite de institutiile de credit, firmele de investitii, societatile de asigurare si reasigurare, organismele de plasament colectiv si fondurile de pensii din comunitatea europeana.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Potrivit noii reglementari, agentiile de rating nu au dreptul sa furnizeze servicii de consiliere si nu pot nota instrumentele financiare daca nu dispun de informatii de calitate satisfacatoare pe care sa-si bazeze acordarea de calificative. In plus, ele trebuie sa faca publice modelele, metodologiile si ipotezele-cheie pe care isi bazeaza rating-urile si sa publice un raport anual de transparenta.

De asemenea, in propunerea Comisiei se arata ca agentiile de rating al creditelor vor fi obligate sa creeze un sistem de control intern al calitatii muncii lor.

Comisia Europeana a inceput sa elaboreze o propunere legislativa in acest domeniu in vara anului 2007, cand au aparut primele semne de practici incorecte in activitatea de rating.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1164 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asa da

Bun demersul. Daca am cunoaste cine controleaza pe Standard astia am vedea poate si cine a avut interes sa inceapa criza economica.

 

pai in afara de jidani prin rokefeler, morgan, rotshild altii nu mai vad. uramreste crizele precedente si ai sa vezi ca se repeta la indigo aproape.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor