Comisia Europeana vede sfarsitul recesiunii

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 23:58
2773 citiri
Comisia Europeana vede sfarsitul recesiunii
Foto: Simple Thoghts

Cea mai dificila etapa din recesiunea din Europa s-a incheiat, potrivit unui raport al Comisiei Europene, desi consumatorii si afacerile sunt, inca, afectate.

Indicele de "sentiment economic" al Comisiei Europene a crescut, pentru prima data in ultimul an, de la 64,7 in martie, la 67,2 in aprilie, cel mai ridicat nivel din luna decembrie, scrie Financial Times.

In acest raport, Romania ocupa pozitia a 16 in ceea ce priveste perceptia oamenilor fata de economie, cu 65,5 puncte, fata de 64,3, in martie. Romania a inregistrat o crestere in sectorul industriei si cel al serviciilor.

Se credea ca recesiunea din Europa, cea mai grava de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, s-a agravat in primul trimestru din acest an. Insa ultimele date ale CE sugereaza ca ritmul declinului a fost mai lent, aducand speranta in ceea ce priveste reintoarcerea la crestere economica, intr-un timp mai scurt.

Un raport diferit, al asociatiei de inginerie din Germania, VDMA, arata ca, desi au scazut cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut, comenzile pentru export au crescut putin, in comparatie cu perioada decembrie - februarie.

Totusi, VDMA a avertizat ca rezultatele pozitive din ultima luna nu inseamna ca a trecut criza.

Intre timp, economistii spun ca impactul problemelor economice globale asupra zonei euro este foarte puternic, in special asupra ratei somajului.

"Este foarte posibil ca economia din zona euro sa se comprime mai departe, pe parcursului lui 2009", a spus Colin Ellis, analist la Daiwa Securities SMBC. El a adaugat ca, din cauza cererii scazute pe piata locala, reluarea cresterii in Europa "va trebui sa astepte pana la redresarea economiei mondiale".

Potrivit datelor furnizate de Banca Europeana Centrala (BEC), cererea pentru credite din partea companiilor si persoanelor fizice a scazut, din cauza recesiunii. De asemenea, au aparut si multe restrictii pentru furnizarea de credit.

Intr-un studiu al BEC, bancile au declarat ca standardele pentru credite au fost inasprite in primele trei luni din acest an. Totusi, restrictiile au fost mai mici decat la sfarsitul anului trecut, ceea ce ar fi un semn al stabilizarii sectorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#redresare economie Europa, #sfarsit recesiune Europa , #stiri economice