Ziare.com

Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 16:37

   

Condamnari dure intr-unul din dosarele ANRP: Crinuta Dumitrean si milionarul Horia Simu - 6 ani, iar expertul Alin Dima - 9 ani si 8 luni
Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean, a fost condamnata, vineri, 27 noiembrie, la 6 ani si 3 luni inchisoare pentru abuz in serviciu si luare de mita, in celebrul dosar privind cumpararea de drepturi litigioase si supraevaluarea terenurilor ce urmau sa fie retrocedate.

Instanta a mai decis ca cei implicati in acest dosar sa achite prejudiciul de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, adus Statului Roman.

Decizia a fost data de Curtea de Apel Bucuresti si poate fi contestata la Inalta Curte. "In baza art. 289 alin. 3 C. pen. rap. la art. 112 lit. e C.pen., confisca de la inculpata Dumitrean Crinuta Nicoleta suma de 400.000 euro primita de aceasta cu titlu de mita sau echivalentul in lei a acestei sume la cursul de schimb al B.N.R. la data executarii masurii," se arata in minuta Curtii de Apel, conform portalului instantelor.

Crinuta Dumitrean a condus Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in perioada octombrie 2009-octombrie 2011, post in care a fost promovata de PDL Bistrita-Nasaud, condus de Ioan Oltean. Potrivit presei locale, Crinuta Dumitrean a castigat un concurs de frumusete, Miss Bistrita, inainte de a face cariera in administratia publica la varf.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

In acelasi dosar, mai multi membri ai comisiei din cadrul ANRP au fost condamnati pentru abuz in serviciu: Mihai Cristian Sebastian (4 ani si 4 luni de inchisoare), Oana Vasilescu (3 ani cu suspendare), Dragos George Bogdan (3 ani cu suspendare) si Catalin Florin teodorescu (3 ani de inchisoare cu suspendare). Fostul vicepresedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, a fost condamnat la 5 ani si 7 luni inchisoare, dupa ce pedeapsa i-a fost contopita cu o alta sentinta. Fostul deputat UDMR, Marko Attila, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, dupa ce pedeapsa i-a fost contopita cu alte sentinte.

Florentina Savu, consilier in cadrul ANRP - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost condamnata la 4 ani de inchisoare, iar expertul evaluator Alin Horatiu Dima la o pdedeapsa totala de 9 ani si 8 luni inchisoare, dupa ce pedeapsa i-a fost contopita cu alte sentinte. In fine, milionarul Horia Simu a fost condamnat la 6 ani si 4 luni inchisoare.

Prejudiciul, inapoi

Instanta a anulat decizia de despagubire data de ANRP in acest caz si a decis ca cei care au incasat banii sa ii restituie.

"Admite actiunea civila formulata de partea civila Statul Roman prin Ministerul Finantelor si: in baza art. 25 alin. 3 C.p.p. anuleaza decizia nr. 15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P. de emitere a titlurilor de despagubire in favoarea societatii ROSINTALY MANAGEMENT LIMITED, in cota de 75%, a lui Niculae Aurel, in cota de 15% si a lui Birisiu Ionut, in cota de 10%, in cuantum total de 37.243.500 lei, dar si titlurile de conversie nr. 1926/16.06.2011 emis in favoarea societatii ROSINTALY MANAGEMENT LIMITED, nr. 1927/16.06.2011 emis in favoarea martorului Niculae Aurel si nr. 1928/16.06.2011 emis in favoarea martorului Birisiu Ionut.

Repune partile in situatia anterioara si dispune restituirea sumei de 37.243.500 lei catre partea civila Statul Roman prin Ministerul Finantelor, de catre inculpatul Simu Horia, beneficiar real al societatatii ROSINTALY MANAGEMENT LIMITED - 27932625 lei, martorul Birisiu Ionut - 931087,50 lei, martorul moldoveanu Daniel - 1117305 lei, martorul Sterian Ion- 1675957,50 lei, martorul Niculae Aurel - 174299,58 lei, martorul Surdu Georgian Gabriel - 2706112,71 lei si martorul Cocos Dorin - 2706112,71 lei.

In baza art. 25 C.p.p. obliga, in solidar, pe inculpatii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Savu Florentina, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Catalin Florin, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos George, Marko Attila Gabor, Simu Horia si Dima Alin Horatiu, la plata catre partea civila Statul Roman prin Ministerul Finantelor a sumei de 7.715.000 euro echivalent lei la data platii, in masura in care pretentiile partii civile nu sunt acoperite prin repunerea partilor in situatia anterioara si restituirea sumei aferente deciziei nr. 15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P., anulata conform art. 25 alin. 3 C.p.p.," se arata in minuta instantei.

Acuzatiile DNA

Potrivit acuzatiilor DNA, la data de 22 octombrie 2009, Simu Horia, printr-un intermediar, a achizitionat drepturile litigioase pentru o suprafata de teren situata in municipiul Constanta, pretul cesiunii fiind de 700.000 euro.

De la acea data, Simu a initiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajati ai societatilor sale si prin intermediul unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obtinerea despagubirilor prin interventia acestora la nivelul autoritatilor implicate in procedura de retrocedare.

In urma acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, Dumitrean Crinuta Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos, Teodorescu Catalin Florin si Marko Atilla Gabor, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horatiu, prin care, valoarea unui teren in suprafata de 25 hectare situat in municipiul Constanta (zona Bratianu - Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial de catre Simu Horia si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, in cuantum total de 32.209.990,76 lei.

Concret, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare, intocmit cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, nu au constatat faptul ca Dima Alin Horatiu a supraevaluat terenul respectiv, desi aveau cunostinta de faptul ca suprafata respectiva era situata in extravilanul municipiului Constanta si avea destinatia de teren agricol.

Mai mult, in cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidentiata pozitia exacta a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzactii de vanzare, ci doar oferte de vanzare a unor terenuri situate in intravilanul si extravilanul municipiului Constanta care nu aveau categoria de folosinta teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internationale de Evaluare si a Legii nr. 247/2005, de catre Savu Florentina, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce derivau din functia de consilier in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Pentru "ajutorul acordat", in perioada ianuarie - 02 august 2011, Dumitrean Crinuta Nicoleta a acceptat promisiunea si a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro.

In acelasi context si pentru acelasi motiv, in luna ianuarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horatiu, a primit prin intermediar de la acelasi inculpat suma de 5.000 euro.

In perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevarata natura a provenientei sumei totale de 5.066.300 euro, obtinuta in maniera de mai sus, prin incheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui numar de noua contracte de imprumut, nereale.

In cauza, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce apartin inculpatilor Simu Horia si Dumitrean Crinuta Nicoleta.

De asemenea, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a popririi asupra sumei de 22.600 lei, aflata in contul unei unitati bancare, pe numele inculpatului Dima Alin Horatiu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22959 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Coruptie mare, PSD fura tot ..... scuze, tot liberali numiti politic

Asta face politizarea, PNL-ul turbeaza daca nu poate acapara toata puterea pentru a fura in liniste.

Doamne fereste daca castiga parlamentarele ca nu ii mai deranjeaza nimeni.

 

Ii spala la CCR-Nufarul. Dragnea isi cere scuze de la ei.

.

 

contesta,castiga,noi nu observam,ca suntem atenti la IPS Teodosie ca

tine slujba,fara masca !

 

o adunatura de liberali hoti

si pe langa astia si fostul ministru Adomnitei a luat si el azi puscarie. Tot liberal si el fireste.

Toti miliardarii sunt de stinga si au pus labele pe latifundii

.

Șase ani, băi?...Și nedefinitiv, probbabbell....

Că de restituțiee...care-ați văzut restituit ceva de la vreun varraffekk?
BăiieețțȚAȘii bagă fără număr, niciodată pe numele lor...doare-n baskkerro.
Haikku PEE SEE DEE la canal odată!!! Măcar să vedem in clar, dacă dispar din cărți, apar legi care să ii ia la spart pe jeggoșșii ăștia?
....ticăloși de pătrăței și de mediafaxxxezi saviețȚnicci...mereu faakk chestia assta...mereu se ass-cunt duppe Tanța Echidișștanțța.
Banul tattăăă....ăla să iasă. Și cine zice tăttukka.
TOTUL!!!....că darră mereu iiieiii fiiaakkk TUOTUL!!...in numele "deamokkației", ciccă.
Pe hoții ăștia și ăillallți n-ai să poci niciodată să-i bagi ani buni la răcoare și hard labor pană nu ai Parlament și Curte Constituțională depestată de peeee seee deeee.
Care NU SUNT la fel ca peeee neee leee....oricat i-ai detesta sau disprețui...să te faci că uiți acum despre ordonanța 13, 10 August, Colectiv și alte intrebări in numele "incompetenței peneliste" nu poate decat să arate cat de nemernic și de currlimbbisst de afli. Totul pentru trii lei.
*** bă!
Leykurriștilor. Futtecămunceșitiți.

 

Asta este condamnare dura...??...glumiti....?

15 ani trebuiau sa primeasca fiecare dintre ticalosii astia si tot nu era o pedeapsa dura.Sa li se ia totul pina la chiloti,sa ramina goi asemenea copiilor care pleca desculti la scoala,sau se culca sera cu burta goala ca nu au ce manca.Si cind iasa de la parnaie sa cerseasca la colt de strada sau la usa bisericii si tot nu este pedeapsa dura.Mama lor de ticalosi!

 

PRAF in ochi

Ar trebui sa ii confiste totul si sa ii ia dreptul la pensie. Asa se procedeaza in alte tari unde nivelul de trai este ridicat. Te-a prins furand, puscarie, se confisca totul si la revedere pensie... iesi din inchisoare si muncesti ca un om normal!

crinuza o fi avand si doctoratul, tot asa

crinuza, pe langa concursul de frumuseze a castigat, tot asa, si alte diplome care acum se perimeaza pentru ca au fost false. fabrica de diplome merge insa inainte, drepturile banesti tot asa.
romanika lor, e o tara de kkkk.

dorele imitatie nereusita de jurnalist, condamnari DURE ????????????

Spagile se dau inapoi MITUITORILOR ???????????????????????
Nu le dati si dobanda ????????????????????????????????????
Dar imitatiile sinistre de judecatori ce dau aceste condamnari la misto, cati ani de puscarie cu executare merita ???

 

Crinuta o sa fie colega cu Fi-Rea cu sarma-n cor

Crinuta trebuie sa isi ia un vibrator bun nu ca Fi-Rea care a avut unul turcesc din care a sarit sarma si a ajuns la spital.Daca Crinuta a luat 6 ani Fi-Rea trebuie sa ia 16 ani la cata spaga si furaciuni a facut pana a bagat primaria in faliment

 

de ce visati...

... la cai verzi pe pereti ? Nu stiti vorba romaneasca: corb (penelist) la corb (pesedist) nu scoate ochii ? Mai intai si mai-nainte trebuie curatat complet sistemul judiciar din Romanie, apoi cel parlamentar si, in fine, cel administrativ, ca sa putem spera la mai bine ! Credeti ca asta se poate intampla de pe-o zi pe alta ? Si-apoi... cine doreste cu adevarat asa ceva: presedintii cu 6 case (sau 5, sau 4... sau cate-or fi) ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor