Conflictul din America Latina genereaza crize economice

Joi, 06 Martie 2008, ora 10:31
7124 citiri
Conflictul din America Latina genereaza crize economice

Conflictul din America Latina a ajuns sa aiba si o dimensiune economica, Columbia acuzand rebelii FARC de bombardarea unei conducte petroliere, iar Venezuela amenintand cu nationalizarea companiilor columbiene, informeaza NewsIn.

Criza din America Latina a fost declansata de un raid columbian pe teritoriul Ecuadorului, in care a fost ucis numarul doi al gherilei marxiste columbiene Fortele Armate Revolutionale din Columbia (FARC).

Ecuadorul a acuzat Columbia de incalcarea suveranitatii sale, iar Venezuela a intervenit prompt in apararea Ecuadorului. Cele doua tari si-au suspendat relatiile diplomatice cu Bogota si au trimis trupe si armament la frontierele lor columbiene. Columbia acuza, la randul sau, cele doua tari de complicitate cu FARC.

Miercuri, intr-o noua escalada a crizei care incepe sa capete o dimensiune economica, Columbia a anuntat ca rebelii FARC au bombardat o conducta petroliera din sud-estul tarii, probabil ca represalii pentru atacul de sambata. Reparatiile la conducta Transandino din provincia Putumayo, care transporta 100.000 de barili de petrol pe zi, vor dura in jur de trei zile, a declarat ministrul energiei Manuel Maiguashca.

Conducta, gestionata de compania petroliera de stat Ecopetrol, transporta petrol prin jungla spre portul Tumaco din Pacific.

Pe de alta parte, presedintele venezuelean Hugo Chavez a spus ca actualul conflict diplomatic va duce la o reducere a comertului dintre cele doua tari si ca are in vedere nationalizarea companiilor columbiene din Venezuela. Caracasul va cumpara din alte tari marfuri pentru a inlocui schimburile comerciale in valoare de sase miliarde de dolari pe care le are in prezent cu Bogota, a spus Chavez.

"Vom face o harta a afacerilor columbiene de aici din Venezuela. Le-am putea nationaliza sau prelua pe unele. Nu vrem investitii columbiene aici", a spus Chavez intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau ecuadorian Rafael Correa, la Caracas.

Chavez a facut amenintari similare la adresa companiilor spaniole, intr-o confruntare diplomatica de anul trecut, dar acestea nu s-au materializat niciodata.

Presedintele venezuelean, ale carui relatii cu autoritatile columbiene erau deja tensionate, a spus si ca tara sa ar putea renunta la investitiile pe care le are in Columbia. Miercuri, schimburile dintre cele doua tari au fost limitate la produsele strict necesare, vamesii venezueleni permitand doar intrarea produselor perisabile.

Pe de alta parte, Correa a cerut miercuri comunitatii internationale o "condamnare clara" a Columbiei pentru raidul desfasurat pe teritoriul tarii sale. "Ecuadorul nu va sta linistit cata vreme comunitatea internationala nu va condamna clar agresorul columbian", a spus Correa dupa intalnirea cu Chavez. "Daca nu va exista aceasta condamnare, Ecuadorul va sti sa isi faca respectata suveranitatea", a adaugat el, declarandu-se gata sa mearga pana la "consecintele extreme".

La randul sau, presedintele venezuelean, liderul stangii antiamericane din America Latina, a dat asigurari ca sustine neconditionat si in orice circumstanta Ecuadorul, calificandu-l pe presedintele columbian Alvaro Uribe drept "criminal de razboi". "Vrem pace, dar nu putem accepta sub niciun pretext ca Guvernul Columbiei sa foloseasca teritoriul ecuadorian pentru a implanta doctrina imperialista" americana, a spus Chavez.

Cei doi lideri au negat ca ar avea legaturi cu gherila FARC, asa cum ii acuza autoritatile columbiene.

Correa a afirmat insa ca negocieaza cu rebelii columbieni pentru eliberarea ostaticilor, ca si Chavez, care a spus ca eforturile sale in acest sens nu au fost intrerupte de raidul columbian. Venezuela si Ecuadorul sustin ca atacul columbian a determinat esecul negocierilor pentru eliberarea mai multor ostatici, printre care columbiana de origine franceza Ingrid Betancourt, captiva de mai multi ani.

Columbia a declarat ca nu va raspunde la provocari, dupa ce Columbia si Venezuela au trimis trupe si arme la frontiera sa. Columbia acuza cele doua tari de complicitate cu FARC, bazandu-se pe documente confiscate dupa raidul de sambata. Washingtonul si-a exprimat ingrijorarea fata de aceste acuzatii, dar a minimalizat riscul unui conflict militar in regiune.

Pe de alta parte, Organizatia Statelor Americane (OSA) a recunoscut "incalcarea suveranitatii Ecuadorului de catre Columbia, dar fara sa o condamne explicit.

FARC sunt angajate intr-un conflict cu autoritatile columbiene din 1964. Gherilele cer eliberarea a 500 de membri ai lor, in schimbul punerii in libertate a 39 de ostatici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#conflict, #Venezuela, #columbia, #Ecuador , #stiri economice
Comentarii
S
spaima vacarilor
rank 1
america de sud si centrala trebuie sa devina un teritoriu usa-free...