Conflictul din Georgia impiedica lupta contra incalzirii globale

Vineri, 29 August 2008, ora 18:38
1302 citiri
Conflictul din Georgia impiedica lupta contra incalzirii globale

Lupta impotriva incalzirii globale este in pericol sa fie trecuta pe plan secundar, din cauza temerilor mai urgente legate de siguranta energetica la nivel mondial, accentuate de conflictul dintre Rusia si Georgia, si de incetinirea economica mondiala.

In acest context, politicienii se confrunta cu proteste din ce in ce mai ample din partea alegatorilor, legate de facturile record la energie si de scumpirea petrolului si a gazelor naturale, nemultumiri ce au marit interesul fata de energia obtinuta din carbuni si din surse alternative, mai ecologice, comenteaza Reuters.

"In urma cu cativa ani nu se vorbea decat despre incalzirea globala. Acum a intervenit si siguranta energiei. Situatia se complica atunci cand cele doua intra in conflict", a spus economistul sef al Carbon Trust, Michael Grubb.

Asigurarea securitatii energetice poate intra in conflict cu lupta impotriva incalzirii globale. Mai exact, cea mai ieftina sursa de energie este carbunele, care emite cel mai mare nivel de gaze de sera cand este ars pentru a genera electricitate.

Rusia, principalul vinovat?

Evenimentele petrecute in urma cu doua saptamani, cand Rusia a invadat Georgia, o ruta principala pentru tranzitul energiei catre Europa de Vest, au accentuat ingrijorarile legate de dependenta energetica a Europei fata de Rusia, pentru un sfert din totalul gazelor naturale, si au atras atentia asupra alternativelor precum carbunii, energia eoliana si cea nucleara.

Polonia a precizat saptamana trecuta ca disputa dintre Rusia si Georgia a facut din gazele naturale o sursa de energie mai putin atractiva.

Schimbarea i-a alarmat pe ecologisti, care i-au acuzat pe oficialii Uniunii Europene (UE) pentru coborarea plafonului de reducere a emisiilor pentru masini si avioane.

Cum luptam impotriva incalzirii globale?

Secretul succesului in lupta impotriva incalzirii globale consta in echilibrarea celor trei probleme, a schimbarii climei, a sigurantei energiei si a scaderii resurselor, a declarat membra Parlamentului European Eluned Morgan, care militeaza pentru liberalizarea pietelor energetice europene.

"Pana recent, schimbarea climei a fost principalul subiect de discutie, insa, din cauza tensiunilor din Georgia si a scumpii energiei pe fondul cresterii cererii la nivel mondial, siguranta productiei va deveni din ce in ce mai importanta", a mai spus aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#incalzire globala, #lupta, #conflict, #Georgia, #Rusia , #stiri economice