Consilier la Ambasada Rusiei: Romania nu a primit invitatie la South Stream

Vineri, 12 Martie 2010, ora 21:37
1296 citiri
Consilier la Ambasada Rusiei: Romania nu a primit invitatie la South Stream
Foto: Robertamsterdam

Igor Sidorov, consilier al Ambasadei Federatiei Ruse din Bucuresti, a declarat vineri ca Romania nu a primit nicio invitatie oficiala de a face parte din proiectul gazoductului South Stream si ca o posibila invitatie ar putea fi adresata numai dupa finalizarea studiului de fezabilitate.

"Romania nu a primit oficial nicio invitatie de a face parte din proiectul South Stream. Cum ar fi putut fi facuta aceasta invitatie, din moment ce partea tehnica nu a fost realizata inca? Invitatia va fi determinata de eficienta economica a proiectului, ce va rezulta din studiul de fezabilitate", a precizat Igor Sidorov.

Acesta a spus totodata ca, deocamdata, "doar Romania isi exprima interesul de a participa la South Stream".

"Doar daca se va dovedi eficient acest proiect, la sfarsitul studiului de fezabilitate, va primi Romania invitatia oficiala de a se alatura proiectului", a adaugat consilierul Ambasadei Federatiei Ruse.

Studiul de fezabilitate pentru proiectul gazoductului South Stream va fi definitivat la sfarsitul acestui an. Potrivit reprezentantilor Transgaz, transportatorul national de gaze va participa cu date tehnice la acest studiu de fezabilitate.

O delegatie a Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit in 17 februarie la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate.

Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua. Nici reprezentantii Ministerului Economiei nu au facut declaratii la iesirea de la discutii.

Ulterior, la aproximativ o ora dupa plecarea delegatiei ruse, Ministerul roman al Economiei a transmis un comunicat in care anunta subiectele discutate cu delegatia Gazprom, nespecificand insa la acel moment daca discutiile au vizat si proiectul South Stream.

Gazprom a publicat in seara zilei de 17 februarie, pe site-ul companiei, un comunicat in care spunea ca tara noastra si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream si a transmis partii ruse documentele cerute pentru pregatirea studiului de fezabilitate pentru o posibila ruta de tranzit a gazoductului pe teritoriul romanesc.

Videanu, contrazis de secretarul de stat in Ministerul Economiei

In 18 februarie, Videanu afirma ca transportatorul national de gaze Transgaz a fost invitat de gigantul Gazprom din Rusia sa participe la proiectul gazoductului South Stream. "Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (in South Stream - n.r.). Romgaz nu poate sa faca parte", a afirmat atunci ministrul.

La cateva zile, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Cometului si Mediului de Afaceri, Tudor Serban, declara la RFI ca Romania nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul energetic South Stream.

Ministerul Economiei: Romania nu a fost invitata la South Stream

"Referitor la invitatia oficiala de care vorbiti dumneavoastra, dupa parerea mea ea nu exista inca. Au fost discutii care s-au purtat cu ocazia intalnirii cu vice-presedintele Gazpromului, dar toate discutiile, cel putin partea oficiala la care eu am asistat s-au referit numai la a face schimb de informatii in principal tehnice vis-a-vis de locul pe unde conducta va trece prin Marea Neagra si a le pune la dispozitie o serie intreaga de masuratori, informatii pe care le avem", spunea atunci Serban.

Ulterior, Adriean Videanu preciza in 1 martie ca Transgaz, in calitate ei de societate comerciala, a fost invitata de catre Gazprom sa participe la proiectul gazoductului South Stream, Guvernul Romaniei neprimind o scrisoare in acest sens.

De asemenea, in 11 martie, Videanu spunea ca Ministerul roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a trimis miercuri (10 martie - n.r.) ultimele doua detalii solicitate de Gazprom, legate de proiectul gazoductului South Stream.

Videanu: Transgaz a primit invitatia de participare la South Stream, nu statul roman

Transgaz: Implicarea in South Stream se va decide numai dupa finalizarea studiului de fezabilitate

Potrivit datelor transmise de Transgaz la inceputul lunii martie, la solicitarea NewsIn, decizia privind o posibila implicare a Romaniei in proiectul gazoductului South Stream va fi luata "numai dupa finalizarea studiului de fezabilitate", cand se vor cunoaste costurile si toate elementele necesare dezvoltarii gazoductului.

Reprezentantii companiei mai afirmau ca operatorului sistemului national de transport gaze naturale din Romania, Transgaz, i-a fost trimisa o scrisoare de intentie pentru participarea la realizarea studiului de fezabilitate privind constructia gazoductului South Stream.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia. Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013.

Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si grupul italian Eni.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#invitatie South Stream, #Romania South Stream, #proiect South Stream , #stiri economice