Consumul de gaze al Romaniei a crescut cu aproape 5% in 2010

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 15:51
1010 citiri
Consumul de gaze al Romaniei a crescut cu aproape 5% in 2010
Foto: Arhiva

Consumul de gaze naturale al Romaniei in anul 2010 a fost de 146.762.322 MWh (circa 13,845 miliarde metri cubi), fiind in crestere cu aproape 5% fata de consumul din 2009, care se ridicase la 140.058.492 MWh (13,2 miliarde metri cubi), potrivit datelor transmise de ANRE.

"Cresterea consumului de gaze naturale al Romaniei in anul 2010 fata de anul 2009 a fost determinata de cresterea cantitatilor de gaze naturale achizitionate de consumatorii eligibili care au optat pentru statutul de consumator intreruptibil, ca efect al adoptarii Legii nr. 332/11 noiembrie 2009 pentru aprobarea Ordinantei de urgenta a Guvernului nr. 54/2009 privind stabilirea unor masuri temporare in domeniul gazelor naturale", se arata in datele ANRE.

Din cantitatea totala de gaze consumata in 2010, doar 20,24% a reprezentat consumul populatiei, iar restul de 66,80% din consumul total a fost consumul industriei.

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au declarat Agentiei NewsIn ca productia interna de gaze naturale a Romaniei in anul 2010 a fost de 117.897.721 Mwh.

Cei doi mari producatori de gaze din Romania sunt companiileRomgaz (controlata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri) si OMV Petrom (al carui actionar majoritar este Grupul austriac OMV). Cele douasocietati asigura anual circa doua treimi din consumul total de gaze al tarii.Inaintea izbucnirii crizei economice, Romania consuma anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are rolul de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor. Autoritateaare in prezent 258 angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#consum gaze, #gaze naturale Romania, #gaze naturale consumatori , #stiri economice