WWF Romania: Controalele la iesirea lemnului din padure sunt inexistente

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 02 Martie 2021, ora 12:01
1337 citiri
WWF Romania: Controalele la iesirea lemnului din padure sunt inexistente
Foto: Pixabay.com

Controalele la transporturile de lemn de la iesirea din padure pana la primul punct de descarcare, sunt aproape inexistente, Serban Niculescu, expert paduri la WWF Romania, care a estimat o pondere de 1% pe segmentul primei plasari pe piata a lemnului.

"Pe segmentul primei plasari pe piata, mai putin de 1% din aceste transporturi sunt verificate de autoritatile competente. Ne dorim o schimbare de paradigma prin care sa reorientam controlul la prima plasare pe piata. Acest aspect pe care l-am semnalat inca din 2017 este astazi recunoscut si avem un consens pe aceasta reorientare din partea majoritatii factorilor interesati, insa este firesc sa ne intrebam: Daca de maine vom reorienta aceste controale catre prima plasare pe piata, de unde ne apucam de treaba?", a afirmat Niculescu.

Potrivit lui, aceste controale sunt, probabil, de cele mai multe ori, realizate la intamplare si in anumite situatii chiar reactiv in urma unor sesizari ale cetatenilor. Uneori, avea orientarea acestor controale chiar discretionar.

Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Romaniei, anul trecut, pentru nerespectarea Regulamentului European privind comertul cu lemn.

Motivarea acestei proceduri se refera la lipsa prioritizarii controalelor pe baza unor criterii obiective si transparente, precum si la lipsa unui regim de sanctiuni capabil sa descurajeze taierile ilegale de padure.

De asemenea, WWF Romania a creat si testat, in noiembrie 2020, primul instrument care, prin monitorizarea video a transporturilor de lemn care ies din padure, poate ajuta autoritatile sa-si prioritizeze controalele.

Rezultatele testarilor arata ca exploatarile ilegale continua si ca ele nu vor putea fi prevenite eficient decat atunci cand controlul se va concentra pe prima plasare pe piata a lemnului, noteaza WWF Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#desfrisari romania, #taieri ilegale de padure, #transport ilegal de lemn , #stiri economice