Cotatia aurului pe bursele internationale, in scadere in urma informatiilor privind vaccinul impotriva COVID-19

Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 13:38
2147 citiri
Cotatia aurului pe bursele internationale, in scadere in urma informatiilor privind vaccinul impotriva COVID-19
Lingouri de aur FOTO Pixabay

Cotatia aurului pe bursele internationale a scazut brusc in ultima perioada, pe fondul informatiilor referitoare la productia vaccinurilor impotriva COVID-19, conform analizelor efectuate de expertii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Pretul petrolului este in crestere, iar cotatia aurului a scazut brusc, pe fondul stirilor privind vaccinurile potentiale si tratamentele pentru COVID-19, care ar putea submina momentan cererea de metale pretioase", se mentioneaza in analiza saptamanala a ASF privind tendintele si riscurile pe pietele financiare locale si internationale.

Specialistii ASF subliniaza ca investitorii sunt cu ochii pe companiile farmaceutice, care se dueleaza in transmiterea de stiri cu privire la eficienta vaccinurilor, care sa anihileze virusul SARS-Cov-2, atat de asteptate de intreaga planeta, iar acest fapt ar putea submina momentan cererea de metale pretioase din partea celor aflati in cautarea de plasamente profitabile in vremea pandemiei.

"Se pare ca cvasi-optimismul investitorilor, datorat aparitiei posibilului vaccin care sa readuca la viata si economiile lumii, s-a transmis si catre Bursa de la Bucuresti", mai mentioneaza sursa citata. Volatilitatile indicilor BVB s-au redus in saptamana 16-20 noiembrie saptamana, iar regimul a ramas unul mediu spre scazut.

Indicii europeni analizati au inregistrat evolutii pozitive pe termen foarte scurt (o saptamana - 13 noiembrie versus. 20 noiembrie), cu exceptia indicelui ISEQ al Bursei din Dublin (IE: -0,71%). Cresterile inregistrate au fost intre 6,68% (indicele ASE - Grecia) si 0,46% (indicele DAX -Germania).

De asemenea, indicii internationali au prezentat evolutii pozitive, cu exceptia indicelui Dow Jones Industrial Average -DJIA (US: -0,73%). Cresterile inregistrate au fost intre 2,04% (indicele SSEA - Shanghai) si 0,56% (indicele Nikkei - N225).

"Chiar daca evolutiile saptamanale au mai incurajat bursele, descompunerea istorica a socurilor primite de indicele pietei de actiuni din Romania (indice calculat de

Refinitiv similar indicelui BET-C) indica faptul ca in prezent bursa locala ramane expusa socurilor interne. Magnitudinea acestora a inceput sa creasca, deoarece pietele sunt, per ansamblu, pe scadere pe fondul reimpunerii masurilor de distantare sociala si a contractiei economice. Senzitivitatea indicelui de contagiune, in functie de structura modelului VAR, arata ca, desi incertitudinea s-a mai diminuat, exista dinamici diferite pe piete, fapt care indica o crestere a nervozitatii si iesirea treptata dintr-o zona de echilibru a pietelor europene de capital", subliniaza comunicatul.

Raportul saptamanal de tendinte si riscuri pe pietele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, reprezinta o radiografie a evolutiei principalilor indicatori macroeconomici si a indicilor bursieri, la nivel local si global.

Bursele din Europa au închis în scădere din cauza indicelui inflației din Statele Unite ale Americii
Bursele din Europa au închis în scădere din cauza indicelui inflației din Statele Unite ale Americii
Bursele europene au închis joi în scădere, deoarece investitorii au evaluat un indicator cheie al inflaţiei din SUA, pentru februarie, transmite CNBC. Indicele paneuropean Stoxx 600 a...
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
#aur, #cotatie aur, #vaccin COVID, #burse europene , #stiri economice