Ziare.com

Covasna aloca 2 milioane de euro pentru o rezervatie naturala

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 19:39

   

Covasna aloca 2 milioane de euro pentru o rezervatie naturala
Consiliul Judetean Covasna (CJ) a aprobat, joi, depunerea unui proiect in valoare de peste 2 milioane de euro privind infiintarea in rezervatia naturala "Mestecanisul de la Reci si Baltile de la Ozun - Santionlunca" a unui centru de vizitare pentru turisti.

Proiectul aprobat de consilierii judeteni cuprinde infiintarea centrului de vizitare, cu scop de informare a turistilor care doresc sa viziteze Mestecanisul de la Reci, dar si pentru atragerea unui mai mare numar de turisti in regiune.

Acest lucru s-ar intampla prin existenta unor spatii in care vizitatorii pot afla mai multe informatii despre trasee, starea drumurilor, flora, fauna, obiceiuri si traditii ale locului. Centrul de vizitare de la Reci pregateste turistii pentru ceea ce urmeaza sa gaseasca inauntrul zonei protejate, asupra valorilor existente, si ii constientizeaza cu privire la necesitatea protejarii naturii.

In cadrul Centrului, pe langa activitatile de informare a turistilor, vor fi organizate si cursuri de invatare a mestesugurilor specifice zonei, a obiceiurilor populare, cursuri de instruire referitoare la posibilitatile de folosire durabila a resurselor naturale, ore din domeniul stiintelor naturii pentru elevi.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Centrul de la Reci va fi realizat pe un teren de 2-2,5 ha, cu posibilitati de dezvoltare si extindere. Principalele obiective din cadrul centrului de vizitare cuprind cladirea centrala, realizata in stilul conacelor din zona judetului Covasna, gazduind expozitie, biblioteca, sala de sedinta cu incaperile auxiliare, punct de informatii si suveniruri, toalete, birouri, laborator, holuri, depozite, casa scarii, si asa mai departe.

Exista apoi cladirea cercetarilor, centru de prezentare mestesuguri traditionale si alte constructii cum ar fi sura, grajd, ateliere de mestesuguri traditionale: fierarie, tesatorie, olar etc, poteca de studiu, foisor, puncte de observatie si fotografiere/filmare.

In cadrul programului nu se pot accesa fonduri pentru realizarea unor spatii de cazare si masa, in schimb s-a prezentat ideea unei institutii de genul scolilor de padure, care ar putea contribui la educarea copiilor intr-un mediu cat mai natural.

Proiectul adoptat de CJ Covasna va fi depus, pana la sfarsitul lunii, prin Programul Operational Sectorial Mediu (Programul Operational Sectorial "Mediu" 2007-2013, Axa prioritara 4 - "Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii).

Potrivit Planului de Dezvoltare a Judetului Covasna pe Termen Mediu - 2006-2013, este in strategia judetului Covasna realizarea unor institutii care sa faciliteze accesul turisilor in ariile naturale protejate, educarea si informarea acestora, cat si a populatiei.

Mestecanisul de la Reci si Baltile de la Ozun-Sintionlunca au o suprafata de 2.020 ha, iar Mestecanisul pe o suprafata de 2.112,6 ha este sit de importanta comunitara.

Perioada de realizare a proiectului este 2009-2013, bugetul preconizat al proiectului este de 2.136.000 euro, iar termenul de depunere este 30 aprilie 2009. Toate cheltuielile eligibile sunt finantate 100%, potrivit ghidului solicitantului, iar Consiliul Judetean, in momentul aplicarii la programul de finantare, se obliga sa asigure resursele materiale si financiare necesare functionarii centrului de vizitare pe o perioada de minim 5 ani din momentul finalizarii proiectului.

Pentru studii si achizitionare teren Consiliul a asigurat bugetul necesar din fondul de rulment, in valoare de 300.000 lei.
Sursa: rNews

Articol citit de 1910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor