Ziare.com

Pandemia de COVID-19 va provoca o "zombificare" de lunga durata a economiilor dezvoltate (raport)

Joi, 29 Octombrie 2020, ora 07:44

   

Pandemia de COVID-19 va provoca o "zombificare" de lunga durata a economiilor dezvoltate (raport)
Pandemia de coronavirus va provoca o "zombificare" de lunga durata a economiilor dezvoltate, potrivit raportului privind estimarile economice aferente trimestrului al patrulea al Economist Intelligence Unit (EIU), transmite CNBC.

Agathe Demarais, director pentru estimaril globale la Economist Intelligence Unit, a sugerat ca trasaturile de "zombi" asociate anterior economiei japoneze, respectiv "crestere lenta, inflatie scazuta si datorii mari, vor deveni un fapt obisnuit la nivel economiilor avansate", in urma pandemiei.

Demarais afirma in raport ca inainte de epidemia de coronavirus Japonia era considerata "o ciudatenie economica".

Prabusirea economiei Japoniei, dupa spargerea unei bule speculative pe piata bursiera si cea imobiliara, a a fost urmata de "un deceniu pierdut", cu crestere economica slaba in perioada 1991-2001, a scris Demarais in raport.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Incercarea guvernului japonez de a sustine activitatea economica prin stimulare fiscala a esuat, a spus ea. Raportul intre datoriei publica si produsul intern brut a urcat la 240%, iar inflatia a ramas scazuta.

Ca urmare a epidemiei de coronavirus, caracteristicile de crestere lenta, inflatie scazuta si niveluri ridicate ale datoriilor ar deveni acum un fapt obisnuit in randul economiilor avansate, in deceniile urmatoare, a spus Demarais.

"Pandemia s-ar putea sa nu dureze dupa gasirea unui vaccin. Cu toate acestea, zombificarea post-coronavirus a economiilor avansate pare ca se va mentine", a afirmat aceasta in raport.

Tarile din G20 au anuntat programe de stimulare in valoare de aproximativ 11 mii de miliarde de dolari, suma echivalenta cu valoarea cumulata a economiilor japoneza, germana si franceza

Raportul datorie publica/PIB va creste la aproximativ 140% din PIB in toate economiile dezvoltate, anticipeaza Demarais.

Anterior, acest lucru ar fi provocat ingrijorari provind declansarea unor crize ale datoriilor publice, insa de data aceasta bancile centrale au finantat si au permis implementarea pachetelor de stimulare.

Si, intrucat inflatia ramane scazuta, aceasta datorie publica "se va eroda in timp si, in mod esential, nu va costa practic nimic la rambursare", a spus Demarais.

Pe de alta parte, o accelerare neasteptata a inflatiei ar reprezenta "un risc semnificativ", deoarece bancile centrale ar fi fortate sa creasca ratele dobanzii, iar costul imprumuturilor guvernamentale ar putea "sa scape de sub control".

De asemenea, EIU a avertizat ca masurile de sprijin guvernamental, cum ar fi schemele privind somajul tehnic, vor mentine pe linia de plutire companiile neprofitabile, "afectand productivitatea si inovatia si alimentand o crestere a numarului de firme" zombie ".

In plus, in loc sa investeasca bani in cercetare si dezvoltare, companiile care au beneficiat de ajutor guvernamental vor plati aceste imprumuturi ani de zile, a adaugat Demarais in raport.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre covid pandemie economie
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2529 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor