Creditele in lei se ieftinesc daca euro depaseste 4,46 lei

Vineri, 01 Ianuarie 2010, ora 08:51
1936 citiri
Creditele in lei se ieftinesc daca euro depaseste 4,46 lei

Vremurile cand imprumuturile in valuta erau indiscutabil mai avantajoase decat cele in lei au trecut de mult, diferentele de costuri intre cele doua monede reducandu-se in prezent pana acolo incat unele credite in moneda nationala sunt mai ieftine decat cele in moneda unica europeana.

In functie de banca, costul total al unui credit in valuta in valoare de 5.000 de euro, contractat pe o perioada de 5 ani, poate urca pana la 8.588 euro, in cazul Raiffeisen Bank, in timp ce costul total al unui credit similar accesat in lei poate cobori pana la echivalentul a 6.890 de euro daca este luat de la BRD.

Diferentele de costuri intre cele mai avantajoase credite in lei si cele mai avantajoase imprumuturi in euro sunt foarte mici, acestea putand fi acoperite de eventualele fluctuatii de curs valutar.

Astfel, potrivit datelor de pe site-ul oficial al BRD, costul total al unui credit de nevoi personale in suma de 21.100 lei, contractat in conditiile de mai sus se ridica la 31.490 lei. Daca s-ar accesa in euro de la aceeasi banca, pe o perioada similara, costul total al creditului s-ar cifra la 7.031 de euro, echivalentul a 29.668 lei.

La GarantiBank, o alta institutie bancara a caror produse de creditare se afla in topul celor mai avantajoase imprumuturi, atat in lei, cat si in valuta, potrivit site-ului de specialitate vreaucredit.ro, diferenta de costuri este de aproximativ 510 euro, cu 70-80 de euro mai mare decat in cazul precedent.

In topul bancilor care ofera cele mai avantajoase credite de nevoi personale in moneda unica se mai afla Emporiki Bank si Credit Europe Bank. Cele doua institutii de creditare acorda insa imprumuturi mai scumpe in lei decat majoritatea bancilor de pe piata, motiv pentru care diferenta de costuri intre creditele similare in euro si cele in moneda nationala poate depasi 1.700 de euro.

Daca inclinati sa contractati creditul de la BRD in lei trebuie sa stiti ca valoarea cumulata a primelor 20 de rate, o treime din credit, ajunge la 11.320 de lei, echivalentul a 2.675 de euro la cursul actual. In cazul creditului in euro, valoarea cumulata a primeor 20 de rate lunare s-ar cifra la 2.540 euro. In eventualiatea deprecierii monedei nationale pana la valoarea de 4,46 lei/euro, echivalentul unei aprecieri medii lunare a monedei unice cu 1,1-1,2 bani, creditul ar deveni mai rentabil daca ar fi contractat in lei.

In cazul imprumutului de la Garanti Bank, acesta ar fi mai rentabil sa fie accesat in lei daca in urmatoarele 20 de luni moneda nationala ar depasi valoarea de 4,55lei/euro, echivalentul unei deprecieri medii in urmatoarele 20 de luni egala cu 1,5-1,6 bani/luna.

Deprecierea monedei nationale trebuie sa depaseasca 5,1 lei/euro pentru ca un client al Emporiki Bank sau Credit Europe Bank sa returneze bancii mai multi bani pentru un credit in valuta decat daca l-ar fi accesat direct in lei in perioada aceasta.

In concluzie, daca aveti in plan sa accesati un imprumut in noul an este indicat sa luati in calcul si varianta creditarii in lei, mai cu seama ca nu se stie daca BNR o sa mai vrea si o sa mai poata tine cursul in frau in lipsa unor finantari internationale consistente, asa cum s-a intamplat in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#costuri credite lei, #costuri credite euro, #depreciere leu, #apreciere euro , #stiri economice