Economia Romaniei a atins nivelul anterior pandemiei. Crestere cu 2,8% in primul trimestru al anului

Marti, 18 Mai 2021, ora 09:34
3117 citiri
Economia Romaniei a atins nivelul anterior pandemiei. Crestere cu 2,8% in primul trimestru al anului
Fata de trimestrul anterior (T4, 2020) cresterea a fost de +2,8%, mult peste asteptarile analistilor FOTO Pixabay

Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut, in termeni reali, in primul trimestru al anului cu 2,8%, fata de trimestrul IV din 2020, iar fata de acelasi trimestru din anul 2020 a scazut cu 0,2% pe seria bruta si nu a inregistrat nici o modificare pe seria ajustata sezonier, potrivit estimarilor "semnal" anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Seria ajustata sezonier a PIB-ului trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2021, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in comunicatul de presa din 8 aprilie 2021.

"Pe seria ajustata sezonier, in trimestrul I 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,8%. Fata de acelasi trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut nu a inregistrat nicio modificare", arata datele INS.

Pe serie bruta, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2020, Produsul Intern Brut, in trimestrul I 2021, a inregistrat o scadere cu 0,2%.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului Intern Brut pentru trimestrul I 2021 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2020, publicata in comunicatul de presa nr. 86 din 8 aprilie 2021.

Astfel:-rezultatele trimestrului I 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost revizuite de la 100,6% la 100,7%;-rezultatele trimestrului III2020, comparativ cu trimestrul II 2020, au fost revizuite de la 105,6% la 105,5%;-rezultatele trimestrului IV 2020, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 104,8% la 104,6%", precizeaza INS.

Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial in conformitate cu practica europeana.

"Estimarile 'semnal' precum si cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta si a stariide alerta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns.

Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei", mai arata datele INS.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#stiri economice, #crestere economica Romania , #stiri economice