Creștere bruscă a dobânzilor pe termen lung în România. Care este clasamentul dobânzilor în UE

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 05:11
4509 citiri
Creștere bruscă a dobânzilor pe termen lung în România. Care este clasamentul dobânzilor în UE
România împrumută bani la cote record de dobândă FOTO Pixabay.com

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut din nou în luna august 2021, până la 3,72%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.

Acest indicator critic pentru obligațiile asumate la contractarea de noi credite a urcat la cel mai mare nivel din ultimele 12 luni, după ce în februarie 2021 coborâse la doar 2,65%.

Nu s-a majorat în nicio altă țară membră UE decât cu totul marginal în Cehia (de la 1,72% la 1,74%) și Ungaria (de la 2,83% și 2,84%), potrivit cursdeguvernare.ro. Polonia a reușit, chiar o reducere marginală (de la 1,61% la 1,60%).

Din afara zonei euro, Croația (0,43% de la 0,45%) și Bulgaria (staționară la 0,14%) au performat mult mai bine decât noi. Elocventă este media UE27, care a coborât din nou în domeniul negativ, de la +0,02%, în iulie, la -0,08%, în august.

Practic, România împrumută bani la cote record de dobândă, alții rambursează cam ce au primit pentru că sunt mult mai bine cotați.

Cele mai reduse dobânzi au fost consemnate de Germania (-0,54%), Olanda (-0,48%) și Luxemburg (-0,47%). Din fostul bloc estic, cel mai bine s-a plasat Slovacia (care a adoptat moneda unică încă din 2007), cu -0,25%, mai bine decât Austria (-0,23%), Finlanda (-0,21%) și Danemarca (-0,16%). De reținut, Grecia (+0,59%) și-a continuat trendul descendent și s-a plasat în continuare mai bine decât Italia (+0,63%).

În acest context, România s-a detașat pe primul loc în topul celor mai scumpe împrumuturi care pot fi luate de un stat membru al UE și s-a distanțat semnificativ de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar.

Majorarea costurilor de împrumut pe contrasens cu practica europeană ar trebui să dea de gândit guvernantilor din perspectiva majorării datoriei publice.

Ecartul costurilor de împrumut s-a mărit la peste 30% în raport cu următoarea clasată, Ungaria. După o tendință de diminuare în lunile anterioare, diferența s-a majorat în raport cu Cehia (+114%) și a urcat la un nivel de 2,3 ori mai mare față de Polonia, economie cu regim valutar similar și cea mai apropiată în structură de cea românească.

Citește și:
Un fotbalist de la FCSB i-a cerut lui Ioan Becali 40.000 de euro: „Bă, tu joci la păcănele?”
Un fotbalist de la FCSB i-a cerut lui Ioan Becali 40.000 de euro: „Bă, tu joci la păcănele?”
Ioan Becali, vărul lui Gigi Becali, a fost pus într-o situație inedită de unul dintre fotbaliștii echipei patronate de acesta. Ioan Becali a povestit cuum a fost sunat de un fotbalist, care...
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...