Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza a fortei de munca in industria textila

Duminica, 10 Februarie 2008, ora 13:43
2904 citiri
Criza a fortei de munca in industria textila

Criza fortei de munca din industria romaneasca a textilelor se va mentine si in 2008, atat din cauza migratiei, cat si a inchiderii multor intreprinderi mici, a declarat presedintele FEPAIUS, Maria Grapini, citat de NewsIn. Si asta dupa ce numarul muncitorilor din domeniu a scazut anul trecut cu aproape 50.000 de oameni, comparativ cu 2006.

Lidera FEPAIUS, Federatia Patronala a Industriei Usoare, a transmis propuneri catre Ministerul pentru IMM, pentru atragere fortei de munca in Romania, insa pana in prezent, nu a fost adoptata nici o masura in acest sens. Una dintre propuneile lui Grapini, a fost stimularea firmelor care angajeaza muncitorii intorsi in tara prin acordarea de reduceri de taxe si impozite.

"Am propus ministerului sa-i incurajam pe oamenii plecati sa munceasca in strainatate, care au acumulat o anumita suma de bani, sa vina sa-si deschida o mica afacere in Romania si sa aiba anumite facilitati, gen, profitul pe care-l reinvestesc sa nu fie impozitat o perioada" a precizat Maria Grapini.

Producatorii romani de textile se confrunta in continuare cu problema costurilor de productie, utilitatilor si salariilor. Pe de alta parte insa, acestia trebuie sa mareasca randamentul firmelor pe care le opereaza si sa-si analizeze afacerea fie pentru a o optimiza, fie pentru a o inchide. Potrivit lui Grapini, la companiile romanesti de profil, nu se va putea veni cu o crestere de productivitate cu acelasi procent cu care se vrea cresterea de salarii.

Cu toate ca muncitorii romani nu sunt platiti la nivel european, daca aceste diferente de salarii existente ar fi acoperite nu s-ar pastra acelasi raport si din punct de vedere al randamentului, substantial mai mic in firmele din Romania. Salariul mediu al unui muncitor roman din industria textilelor este de circa 135 euro, pentru cei fara studii, mult sub nivelulul salariilor practicate in alte tari din Uniunea Europeana. In Ungaria ,de exemplu, salariul mediu din industria de profil poate ajunge la 550 euro, iar in Italia chiar la 1.000 euro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Industria textila, #forta de munca, #criza , #stiri economice