Criza a hotarat: Spiritul macho a murit, traiasca femeia la putere!

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 12:39
3047 citiri
Criza a hotarat: Spiritul macho a murit, traiasca femeia la putere!
Foto: Reuters

De la Eva si pana la Doamna Criza, adica de vreo cateva mii de ani, lumea a fost condusa de barbati, care au reusit sa o distruga prin viata grea impusa de recesiune.

Aceasta mare criza nu va duce la moartea Wallstreet-ului. Nici macar moartea finantelor. Si nici la sfarsitul capitalismului. Aceste concepte si institutiile in care se incearca punerea lor in practica vor reusi sa supravietuiasca. Cel care moare si nu mai poate fi salvat de nimeni si nimic este spiritul macho.

Insa daca Wallstreet-ul, capitalismul si piata financiara au reusit sa-si lipeasca la loc capetele cazute pe esafod, spiritul macho a incercat sa-si coasa la loc onoarea si imaginea, dar a nimerit sub un toc care l-a executat cu zambetul pe buze.

Tocul patrat, de patru centimetri, al unei femei. Nu al unei femei ca oricare alta, ci femeia la puterea, liderul incoronat de criza sa conduca dupa colapsul "lumii vechi", comenteaza cei de la Die Presse.

Timp de mai multi ani, lumea a fost martora la un transfer tacut dar in acelasi timp monumental de putere, de la barbati la femei. Astazi, Marea Recesiune a transformat ceea ce era o schimbare evolutiva intr-una revolutionara.

Transferul de putere va fi accelerat de criza economica, deoarece din ce in ce mai multi oameni isi dau seama ca actiunile agresive, riscante, care i-au ajutat pe barbati sa-si consolideze puterea, s-au dovedit destructive si nefunctionale pe termen lung, intr-o lume globalizata.

Motivul: colapsul economic

Principala consecinta a patriarhatului milenar este insasi trecerea in nefiinta a spiritului macho in conditiile in care imaginea lumii de astazi indica faptul ca dominatia de catre barbati a sectorului financiar global a creat conditiile pentru colapsul economic. Cum astfel de prabusiri nu au efecte izolate, moartea spiritului macho va duce la o criza colectiva in randul milioanelor si milioanelor de barbati care pana acum au ocupat functii de conducere.

Moartea violenta a dominatiei masculine nu s-a produs instantaneu, ci de-a lungul unui intreg sir de esecuri cu iz de testosteron, experimente proaste ale caror efecte s-au prabusit, in final, pe vinovati: barbatii sunt cei mai napastuiti pe timp de criza.

Peste 80% din pierderile de joburi din SUA, incepand din noiembrie anul trecut, s-au abatut asupra barbatilor, potrivit Biroului SUA pentru Statistici ale Fortei de Munca. Cifrele sunt similare in Europa.

Un alt motiv al Marii Prabusiri este situatia actuala a sectoarelor economice traditional dominate de barbati (constructiile si mecanica grea), care sunt intr-un declin continuu si mai rapid decat cele dominate traditional de femei (sectorul public, sistemul sanitar si cel de educatie).

Pana la finalul lui 2009, este de asteptat ca recesiunea globala sa trimita in somaj pana la 28 de milioane de barbati, in intreaga lume.

Drumul neaglomerat al caderii se anunta, insa, si mai neted: barbatii raman si mai mult in urma in ceea ce priveste dobandirea certificatelor educationale necesare pentru a avea success in economiile bazate pe cunostinte, care vor conduce lumea post-recesiune.

Asadar, in curand, in SUA, vor exista trei femei absolvente de colegiu la fiecare doi barbati, iar o prognoza la fel de inegala exista in restul lumii dezvoltate.

Isteria, paranoia si frustrarea... barbatilor

Evident, "macho" nu este doar o stare de spirit, ci si o conditie in functie de care se stabileste statutul de ocupare a fortei de munca. Asadar, greu loviti de mai multe crize in acelasi timp, care nu au facut decat sa le slabeasca performantele din ce in ce mai mult, EI sunt acum mult mai prost pregatiti decat inainte sa faca fata costurilor psihice de lunga durata necesare unui razboi fata in fata cu Doamna Criza.

Stresul si grijile din ultimele luni, care au atins punctul culiminant odata cu primul val de concedieri, au evoluat in boli psihice serioase, frustrari, isterie, paranoia... Asa ca trebuie sa ne pregatim emotional pentru momentele cand ne vom lovi la orice pas de milioanele de barbati nefericiti de pe intreaga Terra.

Incoronarea femeii

Dupa cum se desfasoara criza, se anunta din ce in ce mai multa actiune in taramul puterii politice, startul fiind dat de raspunsul electoral pe care l-au dat tarile cele mai afectate de criza: au inlocuit barbatii cu femeile in functiile de raspundere.

Croatia, Islanda si Lituania sunt exemple de tari al caror destin politic este condus de femei venite la putere in ultimele luni. Surprizele, care sunt cel putin decente, nu se opresc aici: Dalia Grybauskaite, un economist experimentat, care are centura neagra la karate, a devenit prima femeie-presedinte a Lituaniei, tara coplesita de datorii.

Victoria Daliei a raspandit atata frenezie, incat in mai, cand a castigat alegerile, un ziar din Vilnius titra cu litere de-o schioapa: "Lituania a decis: tara va fi salvata de o femeie".

La inceputul acestei luni, politicianul Jadranka Kosor (56 de ani), fosta jurnalista, a devenit prima femeie-premier a Croatiei, dupa demisia fostului sef al guvernului, Ivo Sanader.

In februarie, cand economia Islandei s-a prabusit, social-democrata Johanna Sigurdardottir, nu numai ca a devenit prima femeie-premier a Islandei, dar si prima lesbiana (care recunoaste deschis acest lucru) investita cu responsabilitatea conducerii unui guvern.

Halla Tomasdottir, femeia care conduce una dintre putinele banci ramase solvabile in Islanda, spune ca gestul islandezilor a fost un raspuns rezonabil la situatia din acel moment, cand toate bancile de investitii erau dominate de barbati.

Cromozomul Y stie finante

Argentina, India, Liberia, Filipine, Finlanda si Irlanda sunt tari care au femei-presedinte. Germania, Mozambic, Ucraina, Haiti, Bangladesh si Moldova au guverne conduse de femei. In 2001, economistii Brad Barber si Terrance Odean au aratat ca exista o legatura intre investitiile hiper-indraznete in pietele financiare si posesia unui cromozom Y.

Totul pare a indica faptul ca dominatia de catre barbati a sectorului financiar global a creat conditiile pentru colapsul economic. Mai mult, ei au fost ajutati de guvernantii, in majoritate barbati, ale caror politici au actionat, constient sau nu, in acelasi "spirit macho".

"Femeile, considerate ca ansamblu, tind sa se opuna riscului si sunt mai putin sigure de sine decat barbatii, mai putin agresive, mai empatice, mai putin preocupate de competitie si mai interesate de procesul de decizie consensual", sustine Valerie Hudson, specialist in stiinte politice la Universitatea din Birmingham.

Motivul tine de evolutie. Inca de la inceputul lumii, femeile au fost nevoite sa faca fata mofturilor barbatilor. Femeile tind sa se opuna riscului, deoarece ele traiesc de obicei cu barbati care accepta riscul sau chiar il cauta.

Femeile tind sa fie mai putin sigure pe ele decat barbatii pentru ca ele traiesc, de obicei, cu barbati care sunt prea siguri pe ei. Din cauza acestui efect de contrabalansare, ar putea fi luate decizii mai bune daca femeile si barbatii ar colabora.

Sectorul imobiliar reprezinta ultimele forte prin care barbatul spera sa se agate de o liana care sa il sustina.

Barbatii singuri, posaci si, mai nou, alcoolici pentru ca salariul femeilor psihologi a crescut prea mult ca sa-si mai poata permite orele de terapie, acum suspina, duc sticla din nou la gura si deplang moartea ego-ului.

Cum va arata lumea pe durata tranzitiei de la epoca macho la cea post macho? Tabloul depinde, in principal, de alegerile pe care le fac oamenii. Iar daca in alte situatii aveau de unde alege, acum exista doar doua solutii.

Prima este adaptarea: barbatile si femeile ajung la un acord si se accepta in calitate de parteneri egali. Asta nu inseamna ca toti barbatii din Occident se vor transforma in metrosexuali si nici ca femeile vor sta la coada la bere, in tribuna unui stadion.

A doua este rezistenta: barbatii trebuie sa se hotarasca daca accepta moartea spiritului macho sau daca vor sta pana si in cap ca sa intarzie aceasta puternica tendinta istorica. Suna tentant sa ne gandim ca moartea spiritului macho este doar o corectie ciclica si ca barbatii alpha din lumea financiara se vor intoarce inapoi la munca in curand. Tentant, dar total gresit.

"Razboiul penisului", aflat abia la inceput, se va transforma in scurt timp in cea mai mare revolutie pe care a cunoscut-o vreodata umanitatea. Intrebarea este cum va fi acest razboi: "politically correct" sau... "sexually correct"?

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#criza Wall Street, #razboi penis putere femei, #criza conducatori femei , #stiri economice