Criza economica din Grecia, un efect de domino?

Vineri, 12 Martie 2010, ora 12:10
4440 citiri
Criza economica din Grecia, un efect de domino?
Foto: Arhiva

In ciuda faptului ca Romano Prodi, fostul presedinte al Comisiei Europene, a asigurat ca cea mai rea parte a crizei din Grecia a trecut, tensiunile crate de aceasta situatie, atat in statul elen cat si in celelalte tari, persista.

Daca presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si-a anuntat sprijnul pentru Grecia, Angela Merkel, cancelarul german, a refuzat sa ofere pachete de stimuli financiari. Luptand mai mult sau mai putin singura cu criza, Grecia a anuntat ca lucreaza la o solutie pentru reducerea deficitului bugetar.

Guvernul elen a anuntat reducerea cheltuielilor si majorarea taxelor, in cadrul unui program de 4,8 miliarde de euro. Chiar si asa, raman o serie de intrebari legate de modul in care a ajuns Grecia in aceasta situatie si pe cine va mai trage in jos.

De ce a izbucnit criza in Grecia?

Punerea sub supraveghere a Greciei de catre Comisia Europeana din cauza deficitului sau excesiv, de 12,7% din PIB in loc de plafonul de 3% fixat de Pactul de Stabilitate, si avertismentele date de agentiile de rating au afectat grav imaginea tarii.

La inceputul acestui an, planul sau de austeritate fiscala a avut rolul de a-si convinge partenerii ca situatia nu este asa de grava. Tara a lasat in deriva deficitul si salariile de-a lungul multor ani de zile, iar, in acest context, speculatiile s-au dezlantuit.

Influentati de administratorii de fonduri speculative, jucatorii financiari au mizat pe diferentele dintre ratele dobanzii aferente datoriilor publice, iar primele de risc legate de imprumuturi in Grecia au explodat, ceea ce a pus euro sub presiune. Moneda europeana a pierdut 10% in fata dolarului, incepand din noiembrie, ajungand la o cotatie de 1,36 dolari pentru un euro.

Exista un risc de contaminare pentru alte tari ale Uniunii Europene?

In ultimele luni, tarile cu probleme financiare au fost numite "PIIGS" (initialele de la Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia si Spania). Aceste state ameninta stabilitatea economica din restul Europei cu datoriile lor excesive. Irlanda, tara in care estimarile arata ca datoria publica va reprezeinta 82,9% din PIB in 2010, va trebui sa ia masuri severe, care ar trebui sa ii permita sa stabilizeze deficitul la 12,5%% din PIB, in acest an.

Spania se ascunde in spatele unei rate a somajului de 20% si un deficit de 10%. Confruntandu-se cu un deficit istoric de 143 de miliarde de euro, la randul sau, Portugalia lucreaza la consolidarea finantelor sale publice, investind pentru a-si dezvolta economia.

"In cazul in care Grecia va face din nou un pas gresit, pietele vor creste primele de risc pe obligatiuni si va pune aceste tari sub presiune", avertizeaza Philip Dessertine, director al Institutului de FinanTe din Paris, citat de LEJDD.fr.

Franta, urmatoarea pe lista daca va ajuta Grecia?

Cu un deficit estimat la 8,2% din PIB in 2010 si o datorie de 82,5% din PIB, Franta are o economie slabita. Dar aceasta situatie ramane departe de a fi un scenariu de dezastru.

"Tarile din inima Europei au economisit semnificativ, iar suma este utilizata pentru finantarea deficitelor pe care le au", considera Michel Didier, membru al Consiliului de analiza economica. "Dar, daca Franta imprumuta sau sustine Grecia, primele sale de risc ar putea sa creasca", sustine Philip J. Dessertine.

Expunerea bancilor franceze in Grecia este un subiect minor. Potrivit Bancii de Reglementare Internationala, acestea au adus Greciei pana la 55 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie 2009, bani care contribuie la acoperirea unei parti din datorie si la finantarea intreprinderilor si persoanelor fizice.

Doua banci franceze sunt deosebit de vulnerabile: Credite Agricole care, prin intermediul Emporiki Bank, reprezinta una dintre cele mai mari institutii din tara cu 1,4 milioane de clienti, si Societe Generale, care detine Geniki Bank. Desi riscul pentru aceste banci este limitat, institutiile in cauza trebuie sa aplice metode actiune extrem de prudente.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza Grecia, #slavare Grecia, #bani Grecia , #stiri economice