Criza financiara, cancerul care ucide economiile lumii

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 12:41
3436 citiri
Criza financiara, cancerul care ucide economiile lumii

In cazul unei maladii, cand pacientul nu poate fi vindecat complet, mentinerea lui in viata este prioritara pentru medici. Acelasi principiu este aplicat si economiilor din intreaga lume.

Planuri de miliarde si infuzii de capital mentin pe linia de plutire, in convalescenta, banci si companii trezite din profunda coma cauzata de lipsa lichiditatilor.

Dupa aplicarea tratamentelor, in faza incipienta, sunt organizate echipe care sa aduca noi diagnostice, planuri de contracarare a bolii si prognoze ale evolutiei pacientului. Revenind la economie aflam din prognoza economica de iarna, publicata luni de Comisia Europeana (CE), ca situatia nu este prea "roz". Nici pentru noi si nici pentru alte state.

Estimarile CE legate de Romania spun ca economia nu va mai creste ca in 2008 si deficitul de cont curent "va ramane la un nivel ingrijorator".

Concret spus estimarile Comisiei pentru 2009 arata ca tara noastra va avea o crestere economica de 1,75% si un deficit bugetar de 7,5%. Nici pentru 2010 nu am primit vesti bune. Economia va inregistra o crestere de 2,5%.

"Estimarile reflecta cresterea nesustenabila a pensiilor, impactul reducerii contributiilor sociale pe 2008, precum si costurile legate de Pilonul II al pensiilor. Estimam ca majorarile salariale din sectorul privat vor ramane la un nivel ridicat", se arat in prognoza Executivului Uniunii Europene.

La sectorul locurilor de munca se asteapta ca 2009 sa ne aduca o crestere a numarului celor care vor ramane fara locuri de munca. Rata somajului este estimata la 7%.

Cum nu suntem singura tara lovita de criza, mari puteri precum Rusia se confrunta cu perspective macroeconomice destul de pesimiste. Ministrul rus de finante Alexei Kudrin a declarat ca Rusia va avea o crstere economica zero si o inflatie de 13%.

Aceeasi prognoza a Comisiei Europene arata ca Produsul Intern Brut al UE va scadea cu 2% in 2009 si in 2010 va inregistra o crestere de circa 0,5%.

Nici ungurii nu sunt bine vazuti de previziunile Comisiei Europene. Potrivit acestora economia Ungariei va inregistra o scadere a PIB-ului de 1,6% si o rata a somajului ce va urca pana la 9,1%.

Increderea generala sta ascunsa in planurile macroeconomice. In cazul in care acestea se vor dovedi a fi capabile sa lupte cu criza din intreaga lume, efectele se vor simti treptat, iar economiile diferitelor state la nivel mondial se vor stabiliza.

Contrar, daca planurile nu vor avea succesul scontat, va trebui sa facem ce americanii au inceput deja sa faca. Va trebui sa ne aprovizionam cu fasole (+22% crestere vanzari in America), ulei (+6,5%), si totodata vom fi obligati sa renuntam la mancarea organica (-11% scadere vanzari in America), sampanie si alte bauturi sau produse considerate a fi parte din "gama de lux", arata datele unui studiu de piata publicat de BBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#criza economica, #resuscitare banci infuzie, #criza financiara romania, #companii faliment prognoza, #comisia europeana prognoza, #prognoza sumbra , #stiri economice
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
erată :LUPTA IMPOTRIVA TERORISMULUI duc la RESTRINGEREA LIBERTĂŢII de EXPRIMARE