Criza produce daune permanente productiei europene

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 14:10
503 citiri
Criza produce daune permanente productiei europene
Foto: EUObserver

Europa si-ar putea pierde permanent o parte din productie, drept rezultat al crizei economice, iar bugetele guvernamentale vor fi sub presiune timp de mai multi ani, potrivit unui nou studiu al Comisiei Europene (CE).

"Criza este echivalentul distrugerii capitalului, reducand potentialul productiv al economiei", se arata in studiul citat de Financial Times.

"Problemele curente de pe pietele financiare si mediul reglementat sever vor avea un efect negativ asupra potentialului de crestere, prin reducerea disponibilitatii capitalului pentru cercetare si dezvoltare si activitati de inovare", se mai spune in studiul CE.

Raportul se refera la cele 16 state din zona euro si reprezinta prima analiza detaliata a consecintelor pe termen lung ale crizei, asupra cresterii economice din Europa.

Potrivit studiului, chiar si inainte de criza, se estima ca potentialul de crestere al zonei euro avea sa scada cu 2,2 procente, intre 2007 si 2020, cu 1,5 procente, in perioada 2021 - 2030, si cu 1,3% intre 2041 - 2060.

Cresterea economica va fi mai scazuta cu 0,7% in acest an si in 2010, dar ar trebui sa-si revina usor, pe termen mediu.

Cu toate acestea, CE avertizeaza ca "economia nu se va intoarce la nivelul pre-criza, ci va ramane mai scazuta".

"Cu alte cuvinte, criza va aduce o pierdere permanenta a potentialului de productie", se arata in studiu.

Analistii CE estimeaza o majorare semnificativa a datoriilor publice in zona euro, de 83,8 procente din produsul intern brut din 2010, de la 66% din PIB, in 2007.

Belgia, Grecia si Italia vor avea datorii de peste 100% din PIB, in 2010, Franta de 86%, iar Germania de 78,7%.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#scadere productie economica, #productie economica Europa , #stiri economice