Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Crizele monetare, motorul de constructie europeana?

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 12:08
2207 citiri
Crizele monetare, motorul de constructie europeana?
Foto: Arhiva

In aceste vremuri de incertitudine financiara, dificultatile din Grecia sunt deja probleme la nivel european, caci ameninta stabilitatea euro. Desi pietele nu au votat inca impotriva monedei unice, intr-o proportie covarsitoare, zona monetara europana este blocata.

Data fiind aceasta situatie, nu este indicat insa ca planurile de atac sa fie refacute. In primul rand trebuie sa se ia masuri provizorii, apoi sa se ia decizii pentru a preveni ca dezastrul sa ia avant. Argumentele care sustin aceste idei constau in faptul ca tulburarile monetare din trecut au condus intotdeauna la o consolidare a reconstructiei europene. Situatia actuala arata ca economia nu poate trai fara politica, iar iesirea din criza necesita un efort de imaginatie, potrivit Le Monde.

Trei probleme majore, de-a lungul a trei decenii, au reusit sa faca economia Europei sa decada: rata de schimb instabila(1971-1973), divergenta politicilor economice (1975-1978) si revoltele politice de pe continent (1989-1995). De fiecare data reactia europeana a aratat ca, in cele din urma, se poate depasi situatia. Infiintarea, in 1974, a unitatii de valuta europeana (ECU) a salvat politicile comune, in special Politica Agricola Comuna (PAC).

Nasterea, in 1979, a Sistemului Monetar European (SME), cu un fond de stabilizare, a format un puternic factor de armonizare a politicilor economice in scopul de a aduce, intr-o buna zi, si o moneda unica. Crearea unei Banci Centrale Europene (BCE) si lansarea monedei euro in 1999 au insemnat realizarea proiectului ce dateaza inca de pe vremea Tratatului de la Roma, chiar daca moneda euro nu a ajuns inca in toate tarile UE. Aceste trei etape arata progresul spre o integrare monetara. De fiecare data cand presiunea externa a avut un rol accelerator, Europa a reactionat.

Cu toate acestea, gradul de pedagogie oferit de crize cunoaste anumite limite. Realitatea a demonstrat ca o Europa cu o moneda unica nu este imuna la crize, iar situatia dn Grecia a subliniat aeasta idee. Acest lucru subliniaza nevoia de convergenta a politicilor economice pentru a evita ca in viitor Europa sa fie in aceeasi situatie. Dupa ce stabilitatea si cresterea au fost spulberate, acum este esential ca politicile bugetare sa devina cu adevarat convergente, care presupune deciderea, in comun, cu privire la aspectele politice majore, investitii in infrastructura (cai ferate, electricitate, autostrazi) etc.

Vrea Europa sa ajute Grecia sa iasa din criza?

Dar nici unul dintre aceste lucruri nu este posibil fara o viziune politica, iar abordarea financiara in sine nu este suficienta. De exemplu, atunci cand Banca Centrala a Statelor Unite (Fed) a salvat banca Bear Sterns, pe 14 martie 2008, a avut un alt scop, si anume gestionarea riscului sistemic. Atunci cand SUA au crescut masurile pentru a asigura supravietuirea bancilor, acestea au intervenit, de fapt, pentru a preveni prabusirea economica. Pe scurt, puterea nu este a pietei, caci rolul sau este de a monitoriza, nu de a se conforma.

Cu alte cuvinte, nicio economie nu va fi infloritoare daca nu are putere de reglementare. Aceasta logica este acum principala problema europeana. Deficitele publice nu sunt numai probleme economice, fiind vorba si de ambitie politica. Poate ca Europa plateste cu intarziere statutul sau initial: la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Europa a fost practic "o extindere comuna" intre SUA si URSS.

Modelul economic european a functionat foarte bine timp de patruzeci de ani. Acesta nu este inca "expirat", in ciuda tulburarilor economice care s-au extins de-a lungului unui deceniu, dar este in mare masura neadecvat.

In prezent, europenii sunt constienti ca, in ciuda aspiratiilor sale, realizarile sale, forta sa de crestere economica, continutul sau latent politic, Uniunea ramane mai mult decat un potential real. UE are deja cateva atribute ale suveranitatii, un teritoriu, o moneda, o Curte de Justitie, un Parlament, o Comisie cu un presedinte si un cvasi-ministru de Externe.

Europa trebuie sa aiba acum imaginatie. Nu neaparat sa se angajeze intr-o revolutie conceptuala, ci sa faca apel la bunul simt. Din 1958, Germania si Franta au jucat adesea un rol esential in domeniul afacerilor europene. Europa nu se reduce doar la acest "cuplu", desi el este motorul eonomic al UE- 45% din PIB-ul total al Uniunii. Fara cele doua state, Europa este terminata. Cu ele, ea poate merge mai departe.

Polonia: Secretul statului neafectat de criza economica

Circumstante arata ca solidaritatea intre state este inca prea fragila, atunci cand unul dintre ele este atacat. In acest context, conceptul economic de guvernare a revenit pe ordinea de zi europeana. Turbulentele nu sunt in spatele nostru, ci inaintea noastra.

Prin urmare, Institutul Montaigne a propus crearea unei Eurobond (obligatiuni emise de catre o asociatie de banci). Ideea nu este revolutionara, dar este necesara. Daca Europa ar avea un astfel de instrument, ar institui conceptul de solidaritate pentru finantarea cheltuielilor bugetare.

In final, oricare ar fi motivele pentru care s-a ajuns la actuala criza, Europa nu mai trebuie sa mai caute tapi ispasitori, ci sa se organizeze pentru a face fata problemei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#criza monetara, #criza economica, #crester economica, #constructie europeana , #stiri economice