Culmea RCA: Masina, mai scumpa decat viata

Joi, 19 Iunie 2008, ora 12:25
2219 citiri
Culmea RCA: Masina, mai scumpa decat viata

Viata unui om curmata de un accident rutier valoareaza in Romania cam 4.000 de euro. Ponderea platilor pentru vatamari corporale nu depaseste 1% din totalul despagubirilor platite de asiguratorii romani pentru politele RCA, comparativ cu peste 50% in cazul companiilor de profil din Europa.

Lipsa de informare a victimelor face de multe ori ca acestea sa achite platile de spitalizare si alte cheltuieli din propriul buzunar.

In plus, sumele oferite drept despagubire de catre firmele de asigurari romanesti sunt de-a dreptul batjocoritoare. Comparativ, limitele de despagubiri morale acordate victimelor se ridica la 15.000 euro in Marea Britanie, la 19.800 euro in Belgia si la 41.000 euro in Franta.

Asiguratorii tergiverseaza procesul ani de zile, iar, la final, rudele victimelor se aleg doar cu acei 3.500 - 4.000 de euro.

"Un dosar penal dureaza trei sau patru ani, in conditiile in care un an dureaza numai ancheta penala facuta de Parchet, ceea ce arata faptul ca in instanta, viata unui om valoreaza 10.000-12.000 lei. La un simplu calcul, pentru a creste un copil pana dupa absolvirea unei facultati, parintii cheltuie 100.000 euro, iar cei 4.000 de euro oferiti in cazul in care acesta moare intr-un accident, asigurarea RCA, acopera o parte infima din aceasta suma", a declarat Gheorghe Grad, director general al SRBA Asigurare si Reasigurare, citat de Gardianul.

Pe de alta parte, alt fenomen clasic romanesc este santajul. Vinovatii de accident nu-si cunosc drepturile si se lasa santajati de rudele victimei sau chiar de aceasta, nestiind ca polita RCA acopera si astfel de daune morale.

De asemenea, politistul este teoretic obligat sa informeze victima cu privire la drepturile pe care le are.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#masina, #RCA, #victima, #accident, #daune morale , #stiri economice