Cum a reusit economia Marocului sa sfideze criza?

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 18:05
5220 citiri
Cum a reusit economia Marocului sa sfideze criza?
Foto: Flickr

Indicatorii economici disponibili la sfarsitul anului demonstreaza ca Marocul nu doar ca nu a fost afectat de criza economica globala, dar a avut, in 2009, considerat cel mai aspru an al crizei, o crestere economica importanta.

In timp ce marile economii s-au confruntat, anul trecut, cu rate ale somajului rasunatoare, somajul marocan a scazut la 9,1% in 2009, de la 9,6%, nivelul din 2008. De asemenea, Marocul a avut, in 2009, si o crestere economica de 5,3%, conform datelor de la Directia de Studii si Perspective Financiare (DEPFA).

Cifrele publicate recent de catre DEPFA confirma intuitia observatorilor economici cu privire la economia marocana, care a resuit sa sfideze criza.

Ce tara are cea mai buna economie?

Si toate astea pentru ca regatul sharifian ("sharif" fiind un termen arab care ii desemneaza pe descendentzii lui Ali, cel de-al patrulea calif rashidun, si ai Fatimei, fiica Profetului) nu a cedat cresterii excesive a aportului activitatilor financiare (servicii bancare, asigurari, investirii etc.) in PIB, care a fost "pacatul" fundamental al economiilor occidentale.

Totodata, recolta anului 2009 a fost deosebit de buna, iar, pentru ca Marocul are o economie bazata pe agricultura, aceasta tara a cunoscut o crestere economica semnificativa, condusa de cererea interna.

Domeniul constructiilor a inregistrat, si el, o crestere importanta, cu o majorare in vanzarea de ciment de 3,4%, la sfarsitul anului 2009, comparativ cu sfarsitul anului 2008. In aceasta situatie, mai multe programe de constructii majore vor remodela, in viitorul apropiat, peisajul arhitectural al Marocului.

Intrebat de catre Afrik.com cum a evoluat criza in aceasta tara, un important om de afaceri, cunoscator al echilibrului economic international, a rezumat viziunea sa asupra situatiei dn Maroc astfel: "Criza? Ce criza?"

Cresterea economica a fost alimentata, in primul rand, de cererea interna puternica, bazata atat pe majorarea veniturilor gospodariei rurale (datorita sezonului agricol bun), cresterea creditelor pentru consum, precum si de sustinerea puterii de cumparare prin politica de reducere a impozitelor pe venit si majorarea salariilor.

De ce creste economia SUA, iar cea a Europei nu?

Guvernul marocan a luat, de asemenea, parte la cresterea economica, printr-o crestere cu doua cifre a cheltuielilor de investitii ale bugetului de stat. In acest context, Marocul a devenit mai rezistent in fata crizei decat cele mai dezvoltate economii.

Astfel, cresterea economiei marocane pare sa fie o crestere sanatoasa si solida, intr-o conjuctura economica globala nu tocmai fericita. Marocul este bine pozitionat pentru a profita din plin de revenirea economica la nivel mondial, care, daca se va produce in 2010, va ajuta ca aceasta tara sa isi creasca exporturile, confirmand dinamismul cererii interne.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#crestere economica Maroc, #criza economica Maroc, #economie marocana , #stiri economice