Cum incearca Thailanda sa devina din nou o tara atractiva

Miercuri, 27 August 2014, ora 07:09
3031 citiri
Cum incearca Thailanda sa devina din nou o tara atractiva
Foto: Airoinfotour

Pana la sfarsitul anului trecut, Thailanda era una din marile atractii turistice ale lumii, prin fastul sau exotic, prin curiozitatile orientale gasite la tot pasul, prin natura generoasa si prin faima tinerelor thailandeze, cunoscute ca fiind si frumoase, si cu vino-ncoa'.

Thailanda a fost multa vreme un exmplu de prosperitate. In 2010, productia de camionete a Thailandei o intrecea pe cea a Japoniei, tara a fost intotdeauna o mare exportatoare de orez, iar pe plan mondial era cunoscuta ca fiind numarul 1 la productia de cauciucuri si nr. 2 la exportul de zahar.

O junta militara

O lovitura de stat din 2006 a tulburat insa brusc viata economica a tarii, afectand in primul rand turismul, important prin cele peste 10 milioane de turisti care vizitau tara anual.

Lovitura de stat in Thailanda, anuntata in direct la Tv

Dupa o oarecare restabilire a situatiei, in noiembrie 2013 au aparut tulburari politice majore, care au lasat hotelurile goale, plajele pustii si restaurantele fara clienti. La randul lor, investitorii straini au cautat sa fuga din Thailanda, plasandu-si capitalul in alte locatii.

Abia in mai 2014, o noua lovitura de stat sustine ca a restabilit linistea si ordinea in tara. Noii conducatori incearca acum sa-i atraga iarasi atat pe investitori cat si pe turisti, intrucat economia depinde in mare masura de capitalurile straine si de valuta adusa din afara - comenteaza La Tribune.

Sarcina noului guvern nu este simpla, cu atat mai mult cu cat este vorba de o junta militara aprobata de rege si nu de o conducere rezultata in urma unor alegeri democratice.

Tara din care a disparut democratia peste noapte

Cu toate acestea, junta actioneaza in dorinta de a reface ceea ce s-a stricat. Intrucat investitorii straini nu sunt usor de adus inapoi, mai ales in conditiile create, guvernul incurajaza invesitorii nationali cu experienta mai modesta, cu relatii externe timide, cu capital limitat si singurul avantaj ca au la dispozitie o piata generoasa.

Politica "pro business"

Sa nu uitam ca Thailanda era cotata ca a treia putere de capital din zona, dupa India si Indonezia. Dar in timp ce pe aceste doua tari le-au avantajat alegerile prin candidati capabili sa sprijine piata de capital, guvenul militar al Thailandei n-are motive sa se bucure nici de increderea, nici de simpatia investitorilor.

Totusi, guvernul a reusit sa dinamizeze in oarecare masura piata, determinand chiar o crestere cu 6% a monedei nationale, intre mai 2014 si august 2014.

In prezent, au fost incurajate cateva sectoare care pot da tonul in intreaga economie: productia de automobile, prelucarea de materii prime si turismul.

Acesta din urma a avut cel mai mult de suferit de pe urma degringoladei politice din tara, iar repunerea lui in stare functionala este esentiala, pe de o parte fiind o principala sursa de intrare a resurselor valutare de care tara are mare neoie, pe de alta parte datorita faptului ca baza materiala exista si ar fi de neingaduit sa nu fie folosita.

Turismul mai are avatajul ca fluidizeaza circulatia strainilor in tara, iar acestia sunt intotdeauana vectori purtatori de mesaje, favorabile pentru a stimula interesul mediilor de afaceri straine.

Armata din Thailanda a decretat legea martiala: "Nu e lovitura de stat". Reactia SUA

Pe de alta parte, guvernul este constient de faptul ca investitorii straini nu se vor intoarce acolo de unde au plecat din cauza unor situatii nefavorabile, decat daca sunt convinsi ca situatia s-a stabilizat. In acest sens, au fost adoptate mai multe masuri de tipul "pro-business".

La nivel monetar, politica economica a guvernului este de a reduce rata dobanzii pana la 2%, care ar fi asfel cea mai mica rata din toata Asia de Sud-Est, in afara de Singapore.

Ramane de vazut in ce masura investitorii straini se vor convinge ca noua politica economica vizeaza nu numai termenele scurte, ci si cele medii si lungi. Fara aceasta conditie, chiar daca mediul de afaceri se stabilizeaza, n-ar avea curajul sa se dezvolte la nivelul pe care il cere economia nationala, aflata in convalescenta.

Thailanda este, poate, exemplul cel mai concludent despre cat de usor poate politica distruge economia unei tari si cat de greu este s-o repuna din nou pe fagasul ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#junta militara Thailanda, #investitii straine Thailanda, #capital strain, #rata dobanzii scadere, #Thailanda turism , #stiri economice