Cum ne ard scumpirile, unde-i Mafia si unde ne bate Botswana - explicatiile unui analist

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 23:51
8894 citiri
Cum ne ard scumpirile, unde-i Mafia si unde ne bate Botswana - explicatiile unui analist

Analistul economic Razvan Orasanu, fost sef al Agentiei pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acum director de cercetare la Societatea Academica din Romania, spune ca valul de scumpiri la care trebuie sa ne asteptam in urma negocierilor Guvernului cu FMI e cauzat si de faptul ca astfel guvernantii incearca sa compenseze veniturile care se pierd prin necombaterea evaziunii fiscale si a tolerarii "mafiei" din diferite sectoare economice.

"Cand ai o colectare bugetara care este mizerabila, Fondul Monetar International te pune in fata unor optiuni, spune 'domnule, nu ai suficiente venituri pentru a-ti sustine cheltuielile pe care le ai la anul'.

FMI confirma noile taxe ale Guvernului. Reducerea CAS nu e bugetata pentru 2014

Doua miliarde vor merge doar pe investitii pe plan local, sa pregateasca alegerile si asa mai departe. Ei spun 'majoreaza cota unica'. Se opune PNL. Spun 'majoreaza TVA'. Unde sa-l mai majorezi, ca oricum nu colectezi? Atunci ramane varianta cu taxarea produselor care au o elasticitate destul de mare, unde raspunsul omului e atat de pregnant.

Pui o taxa suplimentara, dar omul tot trebuie sa consume. Zona cea mai 'interesanta' e zona accizelor. Romanul baga benzina, indiferent cat e de scumpa, chiar daca 'frige' la buzunar", a spus Orasanu pentru Ziare.com.

Scumpiri pentru toata lumea, din cauza ca Fiscul nu-si face treaba

Fostul presedinte AVAS a explicat faptul ca prin cresterea accizelor la benzina, la care Guvernul s-a angajat, vom plati totul mai scump.

"Accizele de la benzina devin preturi de transport, care sunt redistribuite in toata economia, de la otel si fier beton pentru industria de constructii pana la transportul alimentelor. Pana si painea se scumpeste, doar e transportata cu tiruri", a mai comentat Orasanu.

El a explicat si ca nu sunt nici prea multe sanse de a scadea CAS-ul in a doua jumatate a anului, intrucat aceasta masura ar depinde doar de o colectare foarte buna a banilor la buget, ceea ce nu pare sa fie cazul.

Suntem sub Botswana

Razvan Orasanu spune ca se poate afirma ca si Botswana are un sistem fiscal mai bun decat noi.

"Colectarea este de nivel african. Exista sisteme fiscale in Africa, in Botswana de pilda, unde organizarea lor pare a functiona in unii ani mai bine decat la noi. E o exagerare pe care o sustin pentru efect", a explicat fostul sef AVAS.

Se protejeaza mafiile

Orasanu considera ca Fiscul romanesc nu actioneaza in zona mafiilor din comert, dand ca exemplu cele din domeniul alimentar, unde evaziunea fiscala atinge cote ametitioare.

"Sunt cateva probleme in functionarea Fiscului romanesc. Sa incep cu problemele structurale.

Cea mai mare problema e ca nu exista o baza de date organizata si o directie de analisti care sa se uite la datele astea. Nu trebuie sa te duci sa il iei pe fiecare taran de guler sa plateasca impozitul pe oratanii, trebuie sa te uiti la ce inseamna functionalitatea sistemului si la sumele mari pe care le ai de incasat, mai ales la zonele unde ai avut pagube. Sunt retele care fac asta, care implica si oameni de la Fisc.

De exemplu, in zona fiscalitatii si a vamilor, te duci cu precadere si tintesti cu controalele nu de 5 ori pe acelasi SRL al Opozitiei ca s-o jumulesti pe Udrea sau ce mai vrei tu sa faci, ci le tintesti de 5 ori la multinationala care nu da bani la buget, sau la firmele romanesti mari.

Trebuie sa tintesti zonele de unde iti vin bani. Te duci si vezi cate hambare sunt in tara asta. O sa vezi ca marii cerealieri sunt undeva in zona Dunarii si sunt cativa mari si lati. I-a controlat cineva cat au in acte grau? Nu gasesti mai mult in hambare?

Vorbim de mafia de la legume si fructe, vorbim de mafia de la carne, vorbim de mafia graului. La grau e 70% la negru, conform Consiliului Concurentei", a mai acuzat Orasanu.

El spunea ca nu e nevoie de mai mult de 200 de oameni ai legii pentru a descoperi evaziune serioasa in diferite segmente economice.

"Daca maine ma duc la piata de gros si inconjor piata aia cu o echipa speciala de la interventie de la Politie, nu-mi trebuie mai mult de 200 de angajati, constati ca 80% din marfa aia e fara acciza, fara taxa, fara nimic.

Raspoimaine, cu aceiasi 200 de politisti, te poti duce in Europa. Aceeasi mafie - cu textile, cu vama. Cum au trecut aia cu vaporul si cum de e neaccizat? Asta se poate face in trei zile cu 200 de oamenii", a mai comentat directorul de cercetare al SAR.

Nu de functionari cu punga pe cap avem nevoie!

"Doar pe niste modificari legislative, de impozite, facute de niste functionari cu punga neagra pe ochi nu vom putea sa ducem tara asta inainte. Trebuie regandita toata structura de control, la firul ierbii. Trebuie sa verifici pe teren, sa supraverifici sefii de la Vama, care sunt corupti, sa faci controale inclusiv la camioanele de pe autostrazi si asa mai departe. Daca nu faci control pe tot lantul, nu vei incasa.

Cand faci o reorganizare la Fisc, nu trebuie sa vina in sensul bramburirii si a structurilor care mai functioneaza, ci sa fie intarirea si aducerea unor oameni competenti din alte zone ale societatii, altfel nu faci decat sa iti reduci veniturile", a conchis Orasanu.

Acord cu FMI - Guvernul ne pune alte poveri

Sefa misiunii Fondului Monetar International, Andrea Schaechter, a reiterat ca introducerea noilor taxe anuntate de premierul Victor Ponta sunt necesare pentru incadrarea in tinta de deficit. In schimb, reducerea CAS cu 5 procente nu este inclusa in proiectul de buget pe 2014.

"Masura cheie anuntata de Guvern ar fi legarea accizelor de inflatie, majorarea accizelor la carburanti, precum si largirea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietate incluzand structurile sau constructiile speciale. Guvernul se angajeaza sa imbunatateasca colectarea fiscala si sa reduca evaziunea fiscala", a mai spus Schaechter.

Intrebata daca poate da detalii referitor la noile taxe, ea a spus ca cea pe constructiile speciale vizeaza direct companiile, insa explicatii referitoare la impactul indirect asupra cetatenilor trebuie discutat cu Guvernul.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Razvan Orasanu scumpiri FMI, #Orasanu mafie Fisc , #stiri economice
Comentarii
Poza nolticus
nolticus
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! e democratie originala ! si ce daca vin scumpiri !