Cum s-a luptat Guvernul cu criza?

Joi, 04 Februarie 2010, ora 12:05
1503 citiri
Cum s-a luptat Guvernul cu criza?

In timp ce majoritatea tarilor din lume se intreceau in aplicarea unor masuri fiscale pentru combatarea crizei, in Romania, guvernantii nu prea au avut idei.

Pentru a incerca sa acopere deficitul de venituri la bugetul de stat, Guvernul a decis anularea deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul la calculul TVA si a impozitului pe venitul personal si a obligat companiile sa plateasca un impozit prezumtiv, iar firmele mici sa plateasca un impozit minim.

Dar aici s-au oprit ideile cat de cat bune. Potrivit analistilor de la firma de consultanta KPMG, au fost adoptate si o serie de masuri prea agresive, printre care se numara intarzierea rambursarii taxei pe valoarea adaugata, care nu au avut un efect benefic asupra mediului de afaceri. De asemenea, s-au redus investiile in cercetare si dezvoltare, desi, la nivel international, acest domeniu este unul dintre cele mai bine finantate, avand mare potential pentru crearea de noi locuri de munca si noi industrii.

"In anul 2009 a existat instabilitate politica, au avut loc alegeri prezidentiale si alegeri pentru Parlamentul European. Acesti factori au descurajat adoptarea unor decizii mai dure de catre Guvern. Speram ca anul 2010 va fi un an mai stabil din punct de vedere politic, in conditiile in care avem un guvern nou si nu sunt programate alegeri", a spus Niculae Done, senior tax partner la KPMG Romania, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Privind o posibila majorare a taxei pe valoarea adaugata, Mark Gibbins, coordonator al departamentului Tax din cadrul firmei de consultanta, a spus ca astfel de masuri ar fi contraproductive, incetinind ritmul de redresare economica. In plus, ar micsora veniturile la buget.

"In loc de aceasta, Guvernul ar trebui sa se concentreze pe o mai eficienta incasare a veniturilor si sa abordeze economia subterana care, conform estimarilor, continua sa reprezinte o parte substantiala a economiei", a spus Gibbins.

"De exemplu, inspectiile fiscale ar trebui directionate asupra companiilor si persoanelor care prezinta un risc ridicat de evaziune fiscala si nu conduse in mod aleatoriu asa cum se intampla in prezent", a adaugat el.

Alte masuri impuse de Guvern pentru combaterea crizei au inclus extinderea ajutorului de somaj pentru inca trei luni si scutirea de la plata contributiilor sociale in cazul persoanelor aflate in somaj tehnic.

Ce au facut alte tari?

Recesiunea a adus o adevarata dilema: pentru a stimula consumul si mediul de afaceri, ar fi fost nevoie de o reducere a impozitelor. Pe de alta parte, criza a scazut semnificativ nivelul veniturilor la buget, iar, pentru a sprijini economia, statul avea mai mare nevoie de bani decat oricand.

Unele tari au reactionat prin cresterea impozitelor, lucru care are si efecte negative, recesiunea fiind intensificata prin diminuarea venitului persoanelor fizice si a bugetelor companiilor pentru investitii, au spus analistii KPMG.

In schimb, in alte tari, impozitele au fost reduse temporar, pentru a stimula redresarea economica. Un exemplu este Marea Britanie, unde TVA a fost redus de la 17,5% la 15%, in perioada 1 decembrie 2008 - 1 ianuarie 2010.

Polonia, singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere anul trecut, a impus un numar impresionat de masuri anti-criza, cum ar fi transferul de bunuri si servicii fara plata unor taxe si reducerea taxei pe valoarea adaugata pentru achizitia de autoturisme si a combustibilului pentru acestea.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...