Cum sa faci economie de carburanti?

Joi, 12 Iunie 2008, ora 13:05
5292 citiri
Cum sa faci economie de carburanti?

Cum sa reducem consumul de benzina? Este o intrebare pe care si-a pus-o orice posesor al unui automobil, dar care revine tot mai des, in ultimul timp, mai ales pe buzele americanilor.

Cresterea exploziva a pretului petrolului in ultimele luni a scumpit atat de mult plinul de benzina, incat au aparut chiar solutii greu de imaginat cu ceva timp in urma, cum ar fi reducerea saptamanii de lucru, in scopul diminuarii consumului de combustibil.

In plus, in ajutorul americanilor a venit si Departamentul de Energie al SUA, care a intocmit o lista cu cateva modalitati de reducere a consumului de combustibil. Care pot fi aplicate cu succes - e drept, cu multa rabdare, perseverenta si simt de organizare - si de catre romani.

Cateva sfaturi privesc si afecteaza stilul de sofat: conduceti inteligent, evitand viteza excesiva, demararea in tromba si franele bruste si puteti reduce cu circa 5% consumul de combustibil in oras. Preferabil ca viteza maxima atinsa sa nu depaseasca 100 km/h, pentru un consum optim de carburant.

Tot aici, ar mai fi de retinut ca este bine sa conduceti cu motorul putin turat, fiind preferabila utilizarea unei trepte superioare de viteza si schimbarea vitezelor la o turatie cat mai mica.

In plus, daca aveti obiceiul sa depozitati diverse lucruri in portbagaj, ar fi bine sa va ganditi de doua ori inainte sa le "uitati" pe termen lung acolo. Poate ca nu o sa va vina sa credeti, dar, la fiecare 50 kg in plus depozitate in masina, consumul de carburant creste cu 2%. Ar fi bine sa va ganditi la acest aspect si atunci cand fixati tariful autostopistilor supraponderali!

Urmeaza apoi un set de reguli mai greu de monitorizat, mai ales daca esti ...femeie. Pentru ca este vorba de cat de mult trebuie incalzit motorul, de mentinerea unei anumite presiuni in pneuri, verificarea si inlocuirea regulata a filtrelor de aer, efectuarea la timp a reviziilor tehnice.

Astfel, este recomandat sa evitati incalzirea excesiva a motorului. Timpul mediu optim este de un minut. De asemenea, v-ati aflat de multe ori in situatia in care, asteptand 5-10 minute intr-o parcare, ati preferat sa tineti masina pornita. Ideea este una proasta, specialistii sustinand ca repornirea motorului duce la un consum de combustibil mai mic decat in cazul stationarii cu motorul pornit.

Verificati in cartea tehnica si vedeti care este presiunea in pneuri recomandata de producator. Daca mentineti rotile umflate la nivelurile recomandate, consumul de combustibil va fi minim.

Si inlocuirea la timp a filtrelor de aer uzate iti poate aduce o reducere de pana la 10% a consumului de combustibil, comparativ cu situatia in care filtrele nu sunt schimbate la timp.

Si pentru ca tot a venit vara si tot mai multi conducatori auto au inceput sa dea drumul la aerul conditionat, este bine de stiut ca o utilizare irationala a acestuia poate creste semnificativ consumul de combustibil.

Desi este greu de crezut ca o sa va convina recomandarile specialistilor, sfatul ar fi ca, in oras, sa mergeti cu geamurile deschise, pentru a consuma mai putin, in timp ce, in afara orasului, este mai eficient sa porniti aerul conditionat si sa inchideti geamurile.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, #pret, #combustibil, #motorina, #consum, #reducere, #benzina , #stiri economice