Cum vrea Rusia sa ocoleasca Ucraina in transportul de gaze

Duminica, 11 Ianuarie 2009, ora 12:42
3661 citiri
Cum vrea Rusia sa ocoleasca Ucraina in transportul de gaze

Criza gazului este aproape de final, livrarile Rusiei catre Europa prin Ucraina urmand sa fie reluate duminica, dar in urma a ramas dorinta tuturor statelor implicate sau afectate de a gasi, cat mai repede cu putinta, canale alternative de aprovizionare.

Pe de o parte, statele comunitare incearca sa realizeze gazoducte prin care sa fie adus in Europa gaz din Orient sau din Nordul Africii, iar pe de alta parte Rusia cauta sa construiasca conducte spre Europa Occidentala, care sa ocoloasca Ucraina, in timp ce Guvernul de la Kiev incearca sa profite cat mai mult de pe urma faptului ca apropape jumatate de continent este aprovizionat cu gaze prin conducte care le traverseaza tara.

In prezent, Ucraina este alimentata cu gaz rusesc prin sapte puncte, doua din Belarus si cinci direct din Rusia. Din Ucraina, gazul rusesc ajunge in Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania. Polonia este alimentata direct cu gaz rusesc si prin Belarus, prin gazoductul Yamal.

Pentru a inlatura transportul de gaze naturale spre Slovacia si Ungaria prin Ucraina, autoritatile de la Moscova intentioneaza sa construasca gazoductul Yamal 2, o ramificatie a conductei care leaga Germania de Rusia. Yamal se va bifurca in Belarus, urmand sa coboare spre Slovacia si Ungaria prin Polonia.

Autoritatile poloneze si-au exprimat deja sprijinul pentru acest proiect, efortul financiar fiind mai mic in acest caz, decat daca s-ar racorda la North Stream, conducta care va lega Europa Occidentala de Rusia prin tarile baltice.

Pentru a investi in acest gazoduct, rusii de la Gazprom au pus Poloniei o singura conditie, sa cumpere anual inca 10 miliarde metri cubi de gaz. Aceasta cantitate este cu 70% mai mare decat cea importata anual de Romania, dar echivaleaza cu cea intrata in Slovacia si Ungaria prin Ucraina.

Altfel spus, Gazprom vrea sa construiasca un gazoduct prin care sa alimenteze tarile din Europa Centrala si de Est doar daca Polonia se transforma intr-un intermediar direct intre acestea si Rusia.

O propunere asemanatoare a fost facuta si Romaniei de catre Vladimir Putin, care s-a oferit sa vanda gaz Ucrainei printr-un singur intermediar, compania nationala de gaze din Romania. Astfel, Romania cumpara gaz rusesc adus printr-o conducta ce ar urma sa vina din Bulgaria, cel mai probabil o ramificatie a South Stream, iar noi il vindem mai departe Ucrainei, tara pe care Rusia vrea sa o ocoleasca in tansportul de gaze prin realizarea mai multor gazoducte.

Chiar daca aceasta propunere nu este luata inca in serios de autoritatile de la Bucuresti, Emil Boc refuzand sa-si exprime punctul de vedere cu privire la oferta rusilor, aceasta va reprezenta "arma" cu care Moscova va tine departe Romania de Nabucco.

Alaturarea Romaniei proiectului South Stream, care urmeaza sa aduca gaze naturale din Caucaz pentru pietele occidentale, ar compromite serios proiectul Nabucco, prin care tarile europene spera sa poata inlatura dependenta fata de gazul rusesc.

In afara de Nabucco, tarile Uniunii Europene mai au in plan construirea unui gazoduct pe sub Marea Adriatica, cu o capacitatea anuala cuprinsa intre opt si zece miliarde metri cubi, prin care Grecia sa fie legata de Italia. Odata activa conducta Poseidon, care va face legatura cu linia care urca din Turcia in Grecia, Italia va avea posibilitatea sa distribuie gazele naturale din Orientul Mijlociu, dar si pe cele din Bazinul Caspic, catre statele din Europa Centrala.

Chiar daca tarile Uniunii Europene s-au convins din nou ca nu-i bine sa depinda de gazul rusesc, tot proiectele "alternative" propuse de Gazprom sunt cel mai aproape de realizare, deoarece Comunitatea Europeana evita sa importe gaz din statele arabe, pentru a nu spori influenta acestora in regiune.

Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice cu preţuri accesibile la uzina Tychy din Polonia a partenerului Stellantis, urmând să concureze inclusiv Dacia Spring, au declarat...
Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu s-au eliberat licențe pentru import de cereale din Ucraina: "Avem o ordonanţă prin care am interzis"
Ministrul Agriculturii dă asigurări că nu s-au eliberat licențe pentru import de cereale din Ucraina: "Avem o ordonanţă prin care am interzis"
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări că nu au fost eliberate licenţe pentru importul de cereale din Ucraina şi a explicat că grânele din Ucraina pot fi folosite în...
#Rusia, #Ucraina, #criza gazelor, #Romania, #Polonia, #gazoducte alternative , #stiri economice