Cursul de schimb leu-euro, incotro?

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 07:39
2738 citiri
Cursul de schimb leu-euro, incotro?

Reprezentantii BNR sunt de parere ca vanzarea de euro din rezerva nu reprezinta o greseala, sumele in cauza ramanand la dispozitia sa, doar ca in lei.

In acest an, BNR a vandut euro pentru a satisface cererea, datele aratand ca un miliard de euro din rezerva a fost utilizat in acest scop doar in septembrie, iar alte 4,5 miliarde pana in acel moment.

Daca rezervele se subtiaza dramatic anul viitor, viitorul cursului de schimb pare dramatic, scriu jurnalistii de la Romania Libera.

Riscul vanzarii valutei pentru a apara leul in an electoral se va materializa in anii ce vin, daca criza economica globala se prelungeste, iar costul ajustarii cheltuielilor bugetare din Romania devine cu atat mai greu de acoperit cu cat a fost amanat mai mult.

Data fiind o situatie politica, economica si sociala dramatica in prezent in tara, specialistii au emis mai multe ipoteze privind viitorul cursului de schimb.

Cursul leu-euro s-ar putea stabiliza datorita campaniei electorale, mai ales ca tot ce inseamna concedieri din sectorul public si reducere de cheltuieli a fost amanat dupa alegeri.

Deoarece chiar si Mugur Isarescu a avut propria campanie electorala pentru sefia BNR, cursul a avut toate motivele sa intepeneasca in a doua parte a anului 2009.

Estimarile mai arata ca in luna ianuarie 2010, dupa ce vom trece si de cel de-al doilea scrutin prezidential, vor urma corectiile pe curs, moment in care BNR va da vina pe Guvern, iar Guvernul pe FMI, pentru a explica situatia economica a tarii.

Romania ar putea inregistra o devalorizare lenta a leului pana prin martie sau pe una foarte rapida in ianuarie, urmata de declaratii linistitoare pe toate canalele, pentru a nu determina populatia sa schimbe masiv lei in valuta.

Chiar si asa, BNR linisteste populatia sustinand ca are rezerve inca suficiente pentru a impiedica euro sa sara mult peste 5 lei, cu conditia ca in regiune sa nu apara o criza similara cu cea din Asia in anii '90.

Cursul de schimb difera insa foarte mult atat de la banca la banca, cat si de la o casa de schimb valutar la alta. Bancile profita de comoditatea debitorilor si de repartizarea neuniforma a caselor de schimb care au cursuri avantajoase.

Citeste si:
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor a numit un nou Consiliu de Administrație la CNAIR
Ministrul interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu a numit joi, 16 septembrie, un nou Consiliu de Administrație la Compania de Drumuri (CNAIR), din care face parte și inginerul constructor...
Kelemen Hunor ironizează problemele de la sistemul de vot al USR PLUS: „Ei urgentează votul prin internet la alegerile generale”. Ce spune despre criza din coaliție
Kelemen Hunor ironizează problemele de la sistemul de vot al USR PLUS: „Ei urgentează votul prin internet la alegerile generale”. Ce spune despre criza din coaliție
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 16 septembrie, în cadrul Conferinţei Aleşilor Locali ai Uniunii, că în prezent nu există o soluție pentru criza din interiorul coaliției...
Sursa: Ziare.com