Fost ministru de Finanțe: „România nu are piață de energie concurențială”

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 18:41
2777 citiri
Fost ministru de Finanțe: „România nu are piață de energie concurențială”
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal FOTO Daniel Dăianu

Președintele Consiliului Fiscal, economistul Daniel Dăianu, sune că România nu a fost pregătită pentru liberalizarea pieței de energie și, ca urmare, nu are o piață concurențială reală.

„Se poate decide impozitarea drastică a anumitor companii, care să te ajute să alimentezi fondurile publice pentru a-i putea ajuta pe cei foarte afectați de prețurile mărite. Asta înseamnă să fii responsabil și să ai o ordine a priorităților, a urgențelor. (…) Avem o piață a energiei foarte distorsionată”, a spus Daniel Dăianu, la o conferință Finmedia, citat de Wall-Street.ro.

Daniel Dăianu crede că există posibilitatea plafonării de prețuri în UE, pentru ajutarea consumatorilor vulnerabili.

Pe de altă parte, plafonarea prețurilor este însă o soluție de urgență, care a mai fost practicată în România și a fost urmată de noi scumpiri accelerate.

Valul de scumpiri ale energiei din întreaga lume a surprins România nepregătită, cu capacități de producție învechite, fără perspectiva finanțării sigure a investițiilor și cu mecanisme de piață insuficiente (nu se pot face contracte pe termen lung și nici nu se poate faqce un management al riscului).

Autoritățile române au promis că vor finaliza curând schema de ajutor a consumatorilor casnici de gaze naturale și electricitate, după ce au dat câteva detalii despre aceasta.

Totodată, Parlamentul a aprobat în regim de urgență legea protecției consumatorului vulnerabil, care trena de 10 ani.

Valul marilor scumpiri energetice din toată Europa a dus la o mare volatilitate a piețelor, care a răsturnat topul prețurilor. Prețurile țărilor din jumătatea nordică a continentului erau acum o lună mult mai mici decât cele din țările jumătății sudice. Acestea din urmă aproape au fost ajunse din urmă sau, în unele cazuri, chiar depășite de cele dintâi, marți. Scumpirile amenință să continue peste iarnă, în toată Europa.

Citește și:
George Simion a sabotat conferința de presă a lui Virgil Popescu: ”Pe ușă am intrat” VIDEO
George Simion a sabotat conferința de presă a lui Virgil Popescu: ”Pe ușă am intrat” VIDEO
George Simion, liderul AUR, a dat buzna la conferința de presă susținută de Virgil Popescu, ministrul Energiei, a preluat controlul microfonului și a refuzat să plece, astfel că evenimentul...
Ministrul Sănătății, lămuriri cu privire la noua taxă pentru pacienții care vor să meargă la un doctor anume: ”Este o minciună”
Ministrul Sănătății, lămuriri cu privire la noua taxă pentru pacienții care vor să meargă la un doctor anume: ”Este o minciună”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, referindu-se la ”posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăţi...
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
CE a DUBLAT pretul certificatelor rezultind cresterea pretului kwk!