Fost ministru de Finanțe: „România nu are piață de energie concurențială”

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 18:41
2899 citiri
Fost ministru de Finanțe: „România nu are piață de energie concurențială”
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal FOTO Daniel Dăianu

Președintele Consiliului Fiscal, economistul Daniel Dăianu, sune că România nu a fost pregătită pentru liberalizarea pieței de energie și, ca urmare, nu are o piață concurențială reală.

„Se poate decide impozitarea drastică a anumitor companii, care să te ajute să alimentezi fondurile publice pentru a-i putea ajuta pe cei foarte afectați de prețurile mărite. Asta înseamnă să fii responsabil și să ai o ordine a priorităților, a urgențelor. (…) Avem o piață a energiei foarte distorsionată”, a spus Daniel Dăianu, la o conferință Finmedia, citat de Wall-Street.ro.

Daniel Dăianu crede că există posibilitatea plafonării de prețuri în UE, pentru ajutarea consumatorilor vulnerabili.

Pe de altă parte, plafonarea prețurilor este însă o soluție de urgență, care a mai fost practicată în România și a fost urmată de noi scumpiri accelerate.

Valul de scumpiri ale energiei din întreaga lume a surprins România nepregătită, cu capacități de producție învechite, fără perspectiva finanțării sigure a investițiilor și cu mecanisme de piață insuficiente (nu se pot face contracte pe termen lung și nici nu se poate faqce un management al riscului).

Autoritățile române au promis că vor finaliza curând schema de ajutor a consumatorilor casnici de gaze naturale și electricitate, după ce au dat câteva detalii despre aceasta.

Totodată, Parlamentul a aprobat în regim de urgență legea protecției consumatorului vulnerabil, care trena de 10 ani.

Valul marilor scumpiri energetice din toată Europa a dus la o mare volatilitate a piețelor, care a răsturnat topul prețurilor. Prețurile țărilor din jumătatea nordică a continentului erau acum o lună mult mai mici decât cele din țările jumătății sudice. Acestea din urmă aproape au fost ajunse din urmă sau, în unele cazuri, chiar depășite de cele dintâi, marți. Scumpirile amenință să continue peste iarnă, în toată Europa.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#daianu, #plafonare pret energie electrica populatie , #stiri economice
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
CE a DUBLAT pretul certificatelor rezultind cresterea pretului kwk!