Datoria publica a SUA, comparata cu un joc piramidal de seful Pimco

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 23:49
2847 citiri
Datoria publica a SUA, comparata cu un joc piramidal de seful Pimco

Seful Pimco, cel mai mare fond de investitii din lume, aseamana datoria publica a Americii cu o frauda piramidala. Bill Gross a numit datoria publica o "schema Ponzi", in buletinul sau lunar de analiza.

"Fed a dus misiunea lui Cjarles Ponzi cu un pas mai inainte", spune Gross, citat de Wall Street Journal.

"Fed transmite, de fapt, pietelor, sa nu se ingrijoreze de deficitele noastre fiscale. Nu este nevoie, ca in cazul lui Charles Ponzi, sa gasesti un numar tot mai mare de fraieri, intrucat ei vor scrie singuri cecurile. Va intreb: a existat vreodata o schema Ponzi mai indrazneata?"

"Ii spun schema Sammy, in onoarea Unchiului Sam si a politicienilor si cetatenilor care ne-au adus in acest moment critic. Este o schema Sammy - tu si cu mine, si politicienii pe care ii alegem la fiecare doi ani, suntem vinovati", continua Gross.

"Cu toate acestea, asa cum am mai spus, o schema Sammy este prietena actionarilor, dar temporar. Creste preturile actiunilor pentru a crea iluzia unei cresteri anuale a profitului, insa, in cele din urma, ajunge la o fundatura unde acele preturi nu mai pot creste.

Ajunsa la destinatie, piata ofera profituri de aproape 0% si afecteaza buzunarul creditorului cu inflatie si dobanzi negative. O soarta similara ii asteapta si pe actionari, care sunt insa mai feriti de o soarta similara datorita abilitatii lor de a se acomoda la cresterea inflatiei", avertizeaza specialistul.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#gross economia americana, #economia americana joc piramidal, #datoria publica sua joc piramidal , #stiri economice
Comentarii
Poza Dick-Dubya
Dick-Dubya
rank 1
" SE PARE CA MAJORITATEA AMERICANILOR TREBUIE SA AJUNGA MAI INTAI IN STRADA, PENTRU A INTELEGE CU ADEVARAT CE LI SE INTAMPLA ! "