De ce cresc preturile la alimente?

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 12:25
2232 citiri
De ce cresc preturile la alimente?

Majorarea preturilor la alimente in preajma sarbatorilor de Paste are la baza mai multi factori, printre care influenta intermediarilor speculatori, contextul international, dar si presiunile indirecte ale industriei pentru reducerea TVA, informeaza Daily Business.

Painea se scumpeste din aceasta saptamana cu 10%. Uleiul, faina, dulciurile si bauturile si-au adaugat deja procente sensibile la pret, la fel si carnea si produsele derivate.

Patronatele spun ca preturile de productie au ramas aceleasi, iar de vina pentru scumpiri sunt speculantii care activeaza pe lantul de vanzare, adica cei care cumpara ieftin de la fabrici pentru a vinde scump catre magazine.

Valeriu Tabara, fostul ministru al Agriculturii, spune ca, dincolo de impactul evident asupra preturilor a adaosurilor puse de speculanti, in special de importatorii de legume si fructe, o vina poate fi gasita si la producatori. Ca si in cazul benzinariilor, acestea au ales strategia scumpirilor nedeclarata, cate putin in fiecare saptamana, pentru a ajusta profitul.

Producatorii spun ca preturile au ajuns sa creasca atat de mult, in unele cazuri chiar mai mult decat in Occident, deoarece statul nu face nimic pentru a incuraja productia autohtona. Totodata taxa pe valoarea adaugata este de 19%, in timp ce in majoritatea tarilor vestice, e sub 5%.

Cresterea preturilor la alimente, in Romania, urmeaza un trend international care a inceput inca de acum doi ani. Specialistii spun ca, in 2007, dar mai ales in acest an, preturile alimentelor au crescut accelerat din cauza crizei petrolului, deprecierii masive a dolarului in fata euro si productiei de biodiesel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#preturi, #alimente, #producatori, #Valeriu Tabara , #stiri economice