De ce sunt mai importanti bogatii in timpul crizei

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 18:07
2361 citiri
De ce sunt mai importanti bogatii in timpul crizei
Foto: Daylife

In ciuda faptului ca somajul este in crestere in toata lumea, consumul s-a majorat, atat datorita increderii in redresarea economiei, cat si a sezonului de cumparaturi pentru Craciun.

V-ati putea intreba de unde exista bani pentru noile cumparaturi, luand in calcul numarul mare de someri.

In Statele Unite, de exemplu, consumul a crescut cu o rata mai accelerata decat veniturile, in timp ce s-a majorat si nivelul economiilor, iar datoriile per gospodarie s-au micsorat, ceea ce inseamna ca oamenii nu se imprumuta pentru a cumpara cadouri.

Prin asigurarile de pensii private, majoritatea persoanelor din clasa de mijloc sunt investitori indirecti pe bursa, iar, valoarea actiunilor fiind in crestere, inseamna ca si investitiile lor sunt mai profitabile. Insa banii in plus sunt depusi in conturile de pensii, fara a spori consumul.

Adevaratii beneficiari ai acestei piete si cei care cheltuie cel mai mult sunt persoanele care isi permit sa faca investitii directe si care au destui bani pusi de-o parte pentru "zile negre".

Desi studiile despre consum nu sunt impartite pe categorii de venit, de obicei, analistii de la U.S. News & World Report spun ca a crescut semnificativ numarul consumatorilor care au incredere in redresarea economica, adica oamenii mai bogati, acestia fiind, de fapt, responsabili pentru majorarea consumului, care, la randul sau, stimuleaza cresterea economica in ansamblu.

O mana de bogati cheltuie cat restul la un loc

Persoanele cu venituri mari cumpara din ce in ce mai mult, stimulati si de preturile mult mai mici existente in acest moment. Potrivit Moody's Economy, primii 10% cei mai bogati oameni aduc 22% din cheltuielile totale, iar primii 25% din bogati, reprezinta 45% din cheltuieli.

In schimb, cei mai saraci 50% cheltuie doar suma echivalenta a 29% din total, desi acestia sunt mult mai numerosi.

Consumul ridicat este stimulat si de faptul ca persoanele cu venituri mari se tem mult mai putin de amenintarea somajului (30% fata de 60 - 70% in cazul celor cu venituri mai reduse).

Reducerea diferentei din bogati si saraci este o misiune pentru majoritatea guvernelor din lume, insa, potrivit analistilor Moody's, in timpul recesiunii familiile bogate sunt cele mai importante, ele avand capacitatea de a redresa economia prin consum.

"Deoarece ei reprezinta majoritatea cheltuielilor totale, aceste persoane sunt extrem de importante. Acum au mult mai multi bani de cheltuit", a spus Scott Hoyt, de la Moody's Economist.

Cu alte cuvinte, chiar daca bonusurile imense din cadrul bancilor sau salariile mult peste medie au revoltat opinia publica din toata lumea, se pare ca acestea chiar fac bine economiei.

Astfel, ar putea urma o perioada in care doar o minoritate cu venituri mari va trai mai bine, insa acestia vor cheltui destul de mult incat sa stimuleze cresterea economica atat de necesara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#crestere consum, #consum bogati, #cheltuieli Craciun , #stiri economice