De unde are Coreea de Nord bani: Economia, bazata pe arme si droguri

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 19:06
10134 citiri
De unde are Coreea de Nord bani: Economia, bazata pe arme si droguri
Foto: Pentagon Post

Coreea de Nord ameninta Sudul cu razboiul nuclear, avertizand ambasadele, turistii si companiile sa se retraga de pe teritoriul sau. Insa de unde a avut Phenian-ul banii necesari dezvoltarii unor arme atat de sofisticate?

Informatiile despre Coreea de Nord sunt putine si greu de aflat. Interdictiile de ordin economic sunt numeroase, iar economia tarii functioneaza mai mult pe baza pietei negre, guvernul nepublicand statistici oficiale despre comert.

Economia nord-coreeana este intr-o stare precara, fiind una din cele mai putin deschise si cele mai controlate de stat. Industria este aproape imposibil de reparat, din cauza anilor intregi fara investitii, a lipsei de echipamente si a proastei intretineri a celor existente. In plus, cheltuielile pentru armata epuizeaza toate resursele care ar trebui investite in economia reala, potrivit CIA World Factbook, care colecteaza informatii pentru agentiile guvernamentale americane, relateaza CNN Money.

Pe baza unor date ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) din 1999, CIA World Factbook a estimat ca produsul intern brut al Coreei de Nord pe cap de locuitor ar fi de 1.800 de dolari, in 2011. Pe de alta parte, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) estimeaza, pentru acelasi an, un PIB de 506 dolari/cap de locuitor.

Pentru comparatie, Factbook estimeaza PIB-ul Coreei de Sud la 31.700 de dolari pe cap de locuitor, in 2011.

Care sunt sursele de venit ale Coreei de Nord?

Principalele industrii din Coreea de Nord sunt cea militara, constructia de masini-unelte, productia de energie, de produse chimice, minerit, metalurgie, textile, productia de alimente si turismul.

Tara exporta minerale si produse metalurgice, armament, textile, produse agricole si piscicole si importa petrol, carbune, masinarii si echipamente, textile si grane.

Industria reprezinta aproximativ jumatate din PIB, urmata de servicii si agricultura.

Ministerul Unificarii din Coreea de Sud spune ca, in 2011, comertul dintre cele doua tari se ridica la 1,7 miliarde de dolari. De asemenea, suma totala a asistentei umanitare pentru nord a fost de 17,4 miliarde de dolari.

Potrivit lui Jang Jin-sung, aflat in exil din Coreea de Nord, redactor sef al site-ului de stiri New Focus International, care aduna informatiile de la o retea de informatori din nord si exilati, spune ca principala sursa pentru venit in nord sunt investitiile facute de sud, dar si comertul cu China, in special de arme.

Toate companiile nord-coreene cu afaceri in China sunt obligate sa ofere aproximativ jumatate din profit organizatiei financiare guvernamentale, numita Biroul 38.

In China ajung 67,2 la suta din exporturile nord-coreene, in timp ce importurile din China sunt de 61,6%. Coreea de Sud reprezinta 19,4% din exporturi si 20% din importuri, iar India 3,6% din exporturi. Uniunea Europeana a furnizat circa 4% din importuri, in 2011.

Jang sustine ca guvernul chinez prefera sa aiba la granita o Coree de Nord care depinde de ea pentru aproape orice tip de produse, de la sapun la autobuze, decat o Coree de Sud aliata cu Statele Unite. Totusi, in acest an, cand ONU a impus noi sanctiuni Coreei de Nord din cauza testelor nucleare, China a sustinut organizatia internationala.

Care este standardul de viata al nord-coreenilor?

UNICEF estimeaza ca, in 2011, aproximativ un sfert din populatia Coreei de Nord, respectiv sase milioane de persoane, sufereau de foamete. Din acestia, aproximativ un milion erau copii cu varste sub cinci ani.

Organizatia sustine ca mancarea este rationalizata, iar tara trece prin crize alimentare din cauza "izolarii politice si economice".

De asemenea, World Food Programme, din cadrul ONU, estimeaza ca unul din trei copii este subnutrit si prea scund pentru varsta sa.

Statele Unite au suspendat transporturile de ajutoare alimentare catre Coreea de Nord in 2009, dupa ce Phenian-ul a respins ajutorul, pe fondul tensiunilor dintre cele doua tari privind programul nuclear, dar si a informatiilor ca alimentele nu ajungeau la cei care aveau nevoie.

In martie, 2012, Phenian-ul a fost de acord sa stopeze o parte din programul nuclear si a acceptat reintoarcerea inspectorilor occidentali in schimbul a 240.000 de tone de alimente din partea SUA. Insa, mai tarziu in aceeasi luna, Coreea de Nord a anuntat testarea unei noi rachete si acordul a fost suspendat.

De altfel, membri Phenian-ului nu duc lipsa de nimic, ducand o existenta extrem de diferita fata de restul populatiei. Elita este bogata si are acces la finantare, in timp ce majoritatea nord-coreenilor de abia isi permit alimente de baza. Cea mai mare parte a nord-coreenilor traiesc pe baza legumelor si cerealelor, carnea si pestele fiind extrem de rare.

Comertul ilegal

O sursa de venit pentru Coreea de Nord o reprezinta si traficul de droguri, potrivit CIA. In ultimii ani, tara a fost implicata in transporturi imense de heroina si metanfetamina.

De altfel, se estimeaza ca un numar mare din nord-coreeni sunt dependenti de droguri precum metamfetamina sau opium.

De asemenea, din cauza comertului ilegal, si banii falsi au devenit o problema, intrand in circulatie pe teritoriul tarii multe bancnote de 100 de dolari. Problema a devenit asa de mare, incat Phenian-ul a interzis utilizarea acestora, cerand doar bancnote de 50 de dolari.

Pietele la negru sunt tolerate de guvern, fiind o sursa de venit pentru populatie, toti cei apti de munca primind salariul de la stat. Totusi, moneda nationala, won, nu are valoare, totul fiind raportat la dolarul american, inclusiv tranzactiile ilegale.

In ultimii ani, s-au folosit si euro, din cauza temerilor ca SUA va taia accesul la dolari. Monedele straine intra in tara prin comertul cu China, dar si prin intermediul strainilor care viziteaza tara. Toate ambasadele trebuie, de asemenea, sa lucreze in valuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#economie Coreea Nord, #Coreea Nord razboi, #amenintare nucleara Coreea Nord , #stiri economice