Romania a reusit sa incalce, inca o data, prevederile impuse de acordul cu Fondul Monetar International, deficitul bugetar ajungand la 7,4 la suta din PIB, anul trecut, peste nivelul agreat de 7,3 procente, potrivit unor estimari.
Ministerul Finantelor anuntase, in februarie, ca produsul intern al Romaniei pentru 2009 este de 505,5 miliarde de lei. Raportand deficitul de 36,4 miliarde de lei la aceasta suma, reiesea un deficit de 7,2 procente, care se incadra in limitele admise de FMI.
Insa, miercuri, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat un produs intern brut de 491,273 miliarde de lei, reprezentand o scadere a economiei Romaniei cu 7,1 procente, in comparatie cu anul precedent.
Astfel, raportat la PIB-ul adevarat, cel estimat de INS, deficitul bugetar ajunge la 7,4 la suta, depasind limita impusa de FMI cu 0,1 puncte procentuale.
PIB-ul Romaniei a scazut cu 7,1 la suta in 2009
Potrivit lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, diferenta este "nesemnificativa".
"Aceasta depasire a tintei de deficit bugetar nu duce la perturbarea echilibrelor", a declarat, pentru Realitatea TV, Lucian Croitoru.
In plus, el a spus ca, daca Guvernul nu s-ar fi abtinut de la cheltuieli, deficitul ar fi fost mult mai mare.
De asemenea, intr-o interventie telefonica la Antena 3, Croitoru a spus ca nu este surprins de scaderea economica de 7,1 la suta. "Eu am prevazut ca iesirea din criza a economiei Romaniei se va produce in trimestrul al doilea din 2010. Economia este ca o nava mare intr-un port, nu poate sa intoarca pe loc", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Unul dintre punctele bune, potrivit spuselor sale, il reprezinta cresterea industriala inregistrata in trimestrul al patrulea de anul trecut, de 4% comparativ cu perioada similara din 2008.
"Industria prelucratoare este in crestere, ceea ce este foarte bine, pentru ca reprezinta principalul motor de crestere", a spus Croitoru.
Nu in ultimul rand, o influenta pozitiva asupra cresterii economice din acest an ar putea s-o aiba agricultura si exporturile, ambele inregistrand crestere in trimestrul patru de anul trecut.
Agricultura este foarte mult dependenta de vreme. S-ar putea sa fie, in continuare, foarte buna si in 2010, dar nu depinde doar de politici", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Am incalcat sau nu acordul cu FMI?
Potrivit analistului Ilie Serbanescu, acordul cu FMI prevedea o suma a deficitului, nu un procentaj.
"Nu stiu daca s-a depasit, nu stiu daca e corect, pentru ca se sustine ca s-a negociat nu procentul fata de PIB, ci o suma absoluta, care nu a fost depasita", a declarat, pentru Ziare.com, Serbanescu.
"Ce importanta are daca s-a atins tinta sau nu? Important e ca s-au platit salarii si pensii care nu mai puteau fi pastrate in conditiile crizei si ca ajustarea va costa mai mult, din cauza imprumuturilor nesabuite facute. Asta este esenta, restul sunt povesti. Ca e 7,3%, ca e 7,4%, asta nu inseamna nimic", a adaugat analistul.
In opinia lui Serbanescu, Romania nu va fi capabila sa respecte tinta de deficit pentru 2010, stabilita, impreuna cu Fondul Monetar International, la 5,9 procente.
"Nu cred ca, in conditiile actuale, exista ceva care poate fi respectat", a adaugat analistul.
Si consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca in acordul cu FMI nu este stabilita tinta de deficit raportata doar la PIB, ci este vroba despre o valoare asupra careia s-a cazut de acord, aceasta nefiind depasita.
"Tinta de deficit e depasita numai in procentaj la PIB, dar este o tinta stabilita pe o valoare si valoarea nu este depasita. Se incadreaza in programul stabilit cu FMI-ul si cu ceilalti", a spus Vasilescu, adaugand ca este obligatoriu sa respectam tinta de 5,9% in 2010.
Analistul economic Daniel Daianu spune ca, si in cazul in care tinta de deficit ar fi depasita cu 0,1%, ar fi oricum o depasire infima si ca avem probleme mult mai mari, cum ar fi consolidarea bugetara.
"Asta este o depasire infima! Asta conteaza, depasirea cu 0,1? Daca am fi avut o depasire de 0,4 - 0,5% atunci da, ar fi fost ceva semnificatiov, dar la aceasta dimensiune a depasirii nu este relevant. Dupa mine este nesemnificativ.
Ce conteaza este daca la noi putem avea un proces de consolidare bugetara, deci daca avem elemente care sa indice ca avem o consolidare bugetara inceputa care de-a lungul unei perioade de 3-4 ani, nu 2 ani, ca e putin 2 ani, putem sa diminuam in mod substantial deficitul structural al bugetului.
Asta ne intereseaza pe noi, un deficit care se calculeaza in raport cu o evolutie ciclica a economiei. Tine cont sa spunem de o perioada de crestere peste potential sau de crestere sub potential. Aceasta este miza cea mare a consolidarii bugetare", a spus si Daianu.
Alexandra Sandru, Teodora Bodeanu