Degringolada de pe piata financiara rusa ia amploare

Marti, 23 Decembrie 2014, ora 09:40
6952 citiri
Degringolada de pe piata financiara rusa ia amploare
Foto: Ria Novosti

Cateva saptamani in sir, rubla si pietele financiare din Rusia au urmat indeaproape scaderea pretului petrolului de pe piata lumii, fapt observat si comentat de intreaga presa.

Dar, de la 15 decembrie pretul petrolului s-a mai oprit, in tip ce rubla a continuat sa se prabuseasca dramatic. Numai in 24 de ore care au urmat, cursul a scazut cu 30% - comenteaza Project Sindicate, intr-un articol pe aceasta tema.

Eforturile fara precedent facute de Banca Centrala a Rusiei (BCRu) in dimineata de 16 decembrie, in incercarea de a stabiliza rubla prin cresterea brusca a ratei dobanzilor de la 15,5% la 17%, n-au produs niciun efect, iar agentia Ria Novosti anunta o noua scadere spectaculoasa produsa la 22 decembrie.

Explicatia este simpla. Kremlinul face tot ce-i este in putinta ca sa salveze de la catastrofa cea mai mare societate petroliera a tarii, Rosneft, printr-o actiune care seamana cu cele pe care le luau orbeste autoritatile imediat post-sovietice.

Ele isi permiteau atunci sa injecteze cu capital direct societatile grav afectate de caderea rublei, fara sa ia in calcul consecintele pe termen lung, cand efectul acestor injectii se va dovedi nul - si s-a dovedit de altfel - iar capitalul urma sa fie pierdut pentru totdeauna.

Producatorii auto, loviti puternic de deprecierea rublei - Decizia drastica luata in Rusia

N-au reusit atunci decat sa agraveze si mai mult spirala inflationista care devenise inevitabila. Acum, in 2014, se indreapta catre aceeasi directie, la fel de simpla, dar folosind doar cai mai sofisticate.

Economistii rusi in panica

In 2014, BCRu nu-si mai poate permite sa acorde injectii de capital direct companiilor aflate in dificultate. Este nevoita sa faca uz de parghiile economice disponibile. O astfel de parghie a oferit-o Rosneft, care, in luna otombrie, a emis obligatiuni in valoare de 11 miliade dolari.

Suma este fara precedent, reprezentand 70% din valoarea obligatiunilor corporative emise in Rusia intr-un an. Si fara precedent este si faptul ca obligatiunile sunt emise in timp ce acelasi Rosneft tocmai se afla sub efectul direct al sanctiunilor occidentale.

Rusia, in pragul falimentului: Lui Putin ii fuge pamantul de sub picioare

Ca urmare, sunt obligatiuni cu factor de risc foarte ridicat, greu de valorificat chiar si pe termen lung, dar care in timp nu pot decat sa se degradeze, spre paguba celor care le detin in posesie.

Poate cazul Rosneft n-ar merita atata atentie, daca n-ar fi cat se poate de semnificativ, din mai multe puncte de vedere.

Mai intai, el denota panica in care au intrat economistii rusi, constienti de faptul ca economia se cam ineaca si este momentul sa se agate chiar si de un pai. Iar Rosneft, in situatia creata, nu este decat cazul paiului, care da sperante, dar este incapabil sa tina companiile la suprafata.

In al doilea rand, dificultatile financiare fara iesie in care a intrat cea mai mare companie petroliera din Rusia sunt motive de alarma pentru toti investitorii existenti sau cei care eventual ar doi sa mai soseasca. Ei vad riscandu-si tocmai bunul lor cel mai pretios plasat in afacere: capitalul.

In al treilea rand, Rosneft este o companie de exploatare a petrolului, materia prima cea mai pretioasa a rusilor, cea cu care ar dori sa momeasca parteneri din lumea asiatica, africana sau sud-americana, neangajati in actiunea sanctiunilor.

Dificutatile fianciare din tara cu oferta tentanta au toate motivele sa provoace suspiciuni, indemnand mai curand la prudenta si asteptare decat la actiune si curaj.

Drumul simplu spre normalitate

In al patru la rand, trebuie sa revin la inceputul acestor randuri, amintind ca, dupa o oarecare stabilizare a pretului la barilul de petrol la 15 decembrie a.c, dezastrul economic al Rosneft continua in acelasi ritm. Deci nu pretul barilului a zguduit din temelii si zguduie in continuare rubla, ci cu totul altceva, ceva care pare sigur legat de sanctiunile Occidentului.

Iar Rosneft e doar un exemplu. Economia intreaga simte un dezechilibru financiar si monetar, fata de care sistemul nu are cum sa se apere, iar puterea de la Kremlin, oricat de incomod i-ar veni, are o singura cale sa revina la normalitate, daca vrea.

Daca nu, poate sa mai astepte si alte sanctiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#baril petrol pret, #petrol scadere pret, #parghii economice , #stiri economice