Deloitte: Zece tendinte in domeniul energetic

Luni, 15 Februarie 2010, ora 19:10
1586 citiri
Deloitte: Zece tendinte in domeniul energetic
Foto: Deloitte

Cresterea eficientei energetice, accelerarea productiei de energie regenerabila si dezvoltarea tehnologiilor de tip Smart Grid sunt in topul prioritatilor pe agenda companiilor din industria energiei si resurselor, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Deloitte.

Iata, in continuare, cele zece predictii privind domeniul energetic, regasite in raportul global Deloitte Energy Predictions 2010, remis Ziare.com:

1. Economia globala nu poate suporta o noua scumpire execesiva a petrolului

O astfel de scumpire ar avea, fara indoiala, un impact sever asupra cresterii economice, sustin analistii firmei de consultanta.

"Unii economisti se asteapta acum la recesiunea in forma 'W' sau 'double-dip recession'. In acest scenariu, cresterea economica globala inregistreaza un progres modest, dar economia ramane slaba pe unele segmente. O revenire in forma de 'W' ar putea de asemenea conduce la cresterea preturilor produselor, dar cu o variabilitate mai mare si un risc continuu pentru companiile petroliere si de gaze care se lupta sa-si imbunatateasca fluxul de numerar", se arata in raport.

2. A cumpara sau a fi cumparat?

Cu exceptia marilor companii petroliere, toate celelalte sectoare vor traversa o perioada de consolidare. Astfel, companiile mai mici pot deveni tinte pentru companiile in cautare de rezerve, dar pot fi si beneficiari ai strategiei de rationalizare a portofoliilor implementate de marile companii.

3. Centralizarea deciziilor

Tendinta de trecere de la un model descentralizat de luare a deciziilor la unul centralizat se va accentua pe termen lung, dand companiilor oportunitatea de a exercita un control sporit asupra proiectelor de exploatare si productie tot mai complexe si costisitoare.

Astfel, vor fi simplificate structurile organizationale, iar deciziile vor fi luate mai rapid, prin eliminarea unor nivele de management.

4. Fuziuniile intre companiile nationale se inmultesc

Companiile petroliere nationale vor cauta cat mai multe oportunitati de fuziuni si achizitii pentru a putea sustine strategiile comerciale si extinderea portofoliilor de rezerve.

5. Tehnologia Smart Grid

Aceasta poate revolutiona industria prin scaderea consumului de energie cu pana la 30%, reducand si necesitatea de a construi noi centrale electrice.

6. Rezolvarea dilemei carbunelui

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), carbunele va acoperi 29% din cerintele energetice globale in 2030, fata de 26%, in 2006. Prin urmare, productia trebuie sa se majoreze cu aproximativ 60% fata de nivelul actual, iar o parte din aceasta crestere va veni din China si India, care-si vor dubla productia de carbune.

7. Productia de energie regenerabila creste in regiunile cheie producatoare de petrol

Avand in vedere ca multi considera Orientul Mijlociu si Africa de Nord regiuni perfecte pentru dezvoltarea unui productiei de energie regenerabila, aceste regiuni, bogate in petrol si gaze naturale, si-ar putea schimba orientarea.

8. Dezvoltarea tehnologiilor pentru reducerea emisiilor de CO2

Companiile din industria energetica vor fi nevoite sa-si limiteze emisiile de dioxid de carbon, un lucru din ce in ce mai des intalnit in Statele Unite.

9. Eficienta energetica devine din optiune o necesitate

Consumul de energie din lume ar putea creste, in medie, cu 1,6 procente pe an, intre 2006 si 2030, rezultand o crestere totala de 45%.

Deorece construirea mai multor centrale alimentate cu combustibili fosili nu este fezabila, trebuie crescuta eficienta, existand deja tehnologiile necesare conservarii energiei.

10. Forta de munca, o problema

Companiile din domeniul energiei vor fi nevoite sa atraga, dezvolte si retine capitalul uman. Pentru reducerea decalajului profesional, sunt incheiate parteneriate cu universitati petrochimice din Orientul Mijlociu si Asia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#tendinte energie, #predictii energie Deloitte , #stiri economice