Economisti: Leul este supraevaluat. Va avea o depreciere de 2-3% pe an, in urmatoarea perioada

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 12:20
4274 citiri
Economisti: Leul este supraevaluat. Va avea o depreciere de 2-3% pe an, in urmatoarea perioada
Foto: Pixabay.com

Economia Romaniei va trece printr-o perioada neagra inainte de a ajunge sa fie din nou pe crestere, dar pana acolo, opinia generala despre moneda nationala este ca aceasta este supraevaluata, iar corectia se va petrece treptat.

Cu toate acestea, economistii BCR sunt de parere ca Banca Nationala va face tot posibilul sa mentina un curs valutar cat mai stabil pentru ca acesta joaca un rol extrem de important pentru economie.

"Ne asteptam la o depreciere de 2-3% pe an in termeni nominali pe urmatorii ani. De asemenea, cred ca BNR va pastra regimul de curs flotare controlata, atenuand volatilitatea fara a distorsiona tendinta cursului de schimb", a declarat Ciprian Dascalu - Economist Sef si Director de Cercetare, Banca Comerciala Romana.

Pe de alta parte, desi avem tot mai putine sanse la a intra in zona euro in urmatorii ani, specialistul este de parere ca aderarea la euro ar ajuta la atenuarea incertitudinii ce planeaza asupra economiei romanesti, ceea ce ar fi benefic pentru economie.

Agentiile de rating nu ne vad cu ochi buni

"Agentiile de rating sunt ingrijorate de profilul de crestere a datoriei publice. Pe de alta parte, avand in vedere ca urmatoarele anunturi vor fi inainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amana orice decizie privind ratingul. In decursul anului 2021, agentiile de rating vor astepta de la Guvernul Romaniei sa vada un plan credibil de ajustare fiscala pe termen mediu si lung pentru a mentine ratingul neschimbat. Nu cred ca se vor precipita sa ia o decizie pana nu vor vedea instalat un guvern, dupa alegeri. Daca se mentin deficite ridicate si datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem astepta insa la downgrade", a mai spun economistul.

Economia Romaniei, pe sectoare

Pe de alta parte, daca ne uitam la contractia din Romania si Europa Centrala si de Est, aceasta este semnificativ mai mica decat in vestul Europei, tocmai datorita faptului ca piata fortei de munca era foarte tensionata inainte de criza, ceea ce a permis cererii sa se mentina la cote destul de ridicate.

"Ne asteptam insa la o crestere a somajului in prima jumatate a anului viitor. Sectoarele economice au avut evolutii diferite. Sectorul constructiilor este in crestere, stimulat de lucrarile din sectorul public, in timp ce serviciile si retail isi revin mai greu. Ne asteptam ca cererea externa sa sustina revenirea in sectorul industriei prelucratoare", a mai precizat Dascalu.

Potrivit acestuia, pentru dobanzi mai vedem loc de scadere, dar depinde de politica fiscala. Expertii se asteapta la reduceri de rezerve minime obligatorii si la injectii de lichiditate in piata.

Nici la nivel european nu exista conduceri competente

Nici la nivel european conducerile nu stau mai bine la capitolul gestionarea problemelor, iar acest lucru se vede in toate politicile adoptate pana acum.

"Banca Centrala Europeana (BCE) are un rol important in atenuarea incertitudinilor economice. Intrebarea este cine, la nivelul UE, are rolul de a atenua incertitudinile politice? Exista o lipsa de leadership la nivelul UE. Din pacate, Comisia Europeana are la dispozitie doar 1% din PIB-ul Uniunii Europei, in timp ce tarile membre au la dispozitie 30-40% din PIB. Nu ne putem baza insa doar pe BCE", a declarat Catalin Dragomirescu-Gaina - expert in macroeconomie.

Quarterly Report - Editia 4

Noua generație de procesoare AMD ar putea renunța la suportul pentru Windows 10
Noua generație de procesoare AMD ar putea renunța la suportul pentru Windows 10
Viitoarea generație de procesoare AMD APU este așteptată să fie prezentată la Computex 2024. Aceasta va include procesoare destinate laptopurilor și dispozitivelor portabile, care ar putea...
Veste bună pentru utilizatorii Apple! Logitech lansează gama Logi for Mac, dedicată utilizatorilor de laptopuri Macbook
Veste bună pentru utilizatorii Apple! Logitech lansează gama Logi for Mac, dedicată utilizatorilor de laptopuri Macbook
Logitech a anunțat astăzi lansarea unei noi game de produse, Logi for Mac, special concepute pentru utilizatorii de laptopuri Apple. Noua gamă include MX Keys S pentru Mac, MX Keys S Combo...
#curs valutar, #depreciere leu euro , #stiri economice