Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Die Presse: Cat depinde economia de banii romanilor care muncesc in strainatate?

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 14:35
1643 citiri
Die Presse: Cat depinde economia de banii romanilor care muncesc in strainatate?

PIB-urile tarilor din Balcani, inclusiv cel al Romaniei, depind semnificativ de banii trimisi in tara de cei plecati sa munceasca in strainatate.

Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, citat de Die Presse, principalele tari din care romanii trimit importante sume de bani rudelor ramase in tara sunt Italia si Spania.

Numai din banii trimisi in tara de romanii care muncesc in Italia si Spania, PIB-ul Romaniei a fost alimentat, in 2008, cu sapte miliarde de euro, cu 32% mai mult decat in 2007.

Nici vecinii bulgari nu se pot plange: si Bulgaria profita de pe urma cetatenilor plecati la munca in afara, care au adus in tara, in 2007, circa 1,5 miliarde de euro.

Die Presse mai scrie ca, potrivit datelor furnizate de Banca Mondiala, Romania a urcat incet, dar sigur in topul tarilor care primesc cei mai multi bani de la conationalii din strainatate.

Anul trecut, gradul de remitere era foarte ridicat: opt din zece romani plecati in afara trimiteau bani inapoi in Romania.

Seful Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat pentru Die Presese ca spera si are incredere ca PIB-ul tarii noastre sa isi revina si spune ca scaderea este "doar marginala".

Totodata, Ghizdeanu sustine ca romanii din afara ar putea sa trimita mai multi bani in Romania, insa nici situatia economica a tarilor in care muncesc nu este una prea roz in acest moment.

FMI: PIB-ul, in cadere libera

Nu de aceeasi parere sunt si analistii economici, care au estimat un viitor cam ambiguu si destul de imprevizibil pentru romani: Fondul Monetar International vede un an dezastruos pentru Romania, cu o scadere economica de 4% si deficit bugetar de 4,7%.

La o scadere de 4%, PIB-ul se va contracta pana la 533 de miliarde de lei, ceea ce inseamna ca Romania va produce, in acest an, cu 46 de miliarde de lei mai putin (circa 11,5 miliarde de euro).

Bugetul pe acest an presupune cheltuieli angajate de circa 200 de miliarde de lei, adica 34,5% din PIB, cu un deficit de 2%. Tinta de 2%, la care initial Guvernul nu voia sa renute cu nici un chip a fost ulterior crescuta, "pe surse" pana la 3,5%, nivel avut in vedere la rectificarea bugetara.

FMI a venit acum cu o prognoza de deficit bugetar de 4,7%, dar, deocamdata, nu se stie daca acest nivel va fi luat in calcul la refacerea bugetului si nici macar daca va fi agreata de Fond.

Concluziile Fondului, care vor aparea peste cateva zile in documentul ce va fi dat publicitatii de catre FMI, sunt mult mai proaste fata de ultimele prognoze ale autoritatilor romane.

Recent, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, vorbea despre o crestere economica negativa de 1% pentru ca, ulterior, surse guvernamentale sa declare ca deficitul bugetar va fi de 3,5%, vechiul obiectiv de 2%, trecut de altfel in buget, fiind considerat deja nerealist.

Analistii mai spun ca daca economia Romaniei va scadea cu 4%, statul trebuie sa fie atent si sa nu mareasca taxele.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania PIB bani, #romani muncesc afara , #stiri economice