Diferente prea mari intre preturile tarilor membre UE

Luni, 04 Februarie 2008, ora 10:55
1931 citiri
Diferente prea mari intre preturile tarilor membre UE

Desi am intrat in Uniunea Europeana si taxele vamale au fost eliminate, in magazinele care fac parte din retele internationale, preturile tot mari au ramas.

Romania nu este singurul stat in aceasta situatie. Preturile difera de la o tara la alta, iar Uniunea Europeana se intreaba cum sa indrepte lucrurile.

La 15 ani dupa ce tarile din UE au decis sa creeze reguli egale si libertate competitiei in afaceri, pentru toate statele membre, rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor.

"De ce telefonia fixa din Belgia este mai scumpa decat in Olanda? Sunt tari vecine. Paate este vorba despre taxe, sau poate nu. Trebuie sa aflam de ce. Electricitatea este de doua ori mai scumpa in Italia decat in Finlanda si Grecia. Media taxelor pentru administrarea conturilor din banca intre tarile din Uniunea Europena variaza intre zero si peste 8 Euro", spune comisarul european Meglena Kuneva.

Un litru de lapte de exemplu, este cel mai scump in Cipru, unde produsele lactate si ouale costa cel mai mult, si cel mai ieftin in Lituania si Letonia. Irlandezii dau cei mai multi bani pentru alcool, iar britanicii pentru tutun, din cauza taxei pentru vicii.

Pentru a regla preturile din pietele europene, UE a initiat un program prin care inregistreaza reactiile consumatorilor din cele 27 de state membre, pentru a vedea unde sunt barierele comerciale puse in calea acestora.

Se vor observa anul acesta vanzarile la camere video, carti si CD-uri si cati consumatori din UE nu sunt multumiti sau fac reclamatii pentru acestea.

Se va stabili de asemenea un pret mediu pentru o masina noua, pentru cereale, paste fainoase si alte produse alimentare. Se vor investiga si companiile care nu respecta regulile Uniunii Europene si care mentin preturile mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#diferenta preturi, #UE, #Comisia Europeana , #stiri economice