Cum se produce in ritm accelerat digitalizarea Romaniei. "Dispare mamaita care se ducea cu hartia la primarie si apare mamaita care intra pe calculator"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 03:10
4431 citiri
Cum se produce in ritm accelerat digitalizarea Romaniei. "Dispare mamaita care se ducea cu hartia la primarie si apare mamaita care intra pe calculator"
Foto: Pixabay.com

Digitalizarea Romaniei va trebui sa se produca intr-un timp cat mai scurt pentru ca "deja a inceput sa dispara mamaita care se ducea cu hartia la primar si apare mamaita care intra pe calculator si trimite doleanta primarului", este de parere iviu Rogojinaru, secretar de stat din ministerul Economiei.

"Digitalizarea persoanelor este cea una dintre cele mai mari probleme in Romania la ora actuala. Iar aici ma refer la persoana fizica, omul de rand care trebuie sa invete si sa aiba aceste skill-uri informationale. Spun asta pentru ca usor-usor mamaita care se duce cu hartia la primarie incepe sa dispara. Usor-usor apare mamaita care intra pe calculator si trimite catre primarie doleanta pe care o are. Aici trebuie sa-i ajutam si pe cei care sunt in perioada 55-65 de ani care nu au apucat sa intre foarte bine in aceasta era a computerului si ei trebuiesc ajutati sa aiba macar cunostinte de baza ale calculatorului", a spus secretarul de stat.

Acesta este de parere ca Romania va ramane foarte mult in urma si se va scufunda in birocratie, daca nu va face repede digitalizarea intregii societati.

"Digitalizarea pentru noi, ministerul Economiei, e o chestie complexa, foarte importanta, de care depinde atat prezentul, dar si foarte, foarte mult viitorul nostru. Daca nu vom fi destepti sa facem repede aceasta digitalizare a intregii societati, vom ramane foarte mult in urma si o sa ne ducem pe tobogan", a mai spus Rogojinaru.

Angajatii din sistemul public sunt in Epoca de piata la capitolul digitalizare

Pe de alta parte, Sabin Sarmas, presedintele Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), spune ca Romania poate sa devina tara din Europa cu cea mai accelerata crestere a economiei digitale si a societatii, in general.

Acesta isi doreste ca, in urmatorii patru ani, sa nu mai avem in sistemul public nici macar un angajat care sa nu aiba competente digitale de baza.

"Stim cu totii ca nu stam extraordinar la competente digitale, desi am avut un salt spectaculos si abia astept noul indice DESI (Digital Economy and Society Index, n.r.) de anul viitor. Avem un nivel de competente digitale undeva la 30% in randul populatiei. Aici exista patru directii pe care ne axam: educatia digitala pe care o sustinem in scoli, competentele digitale pentru angajatii din sistemul public, componenta de upskilling pentru IMM-urile din Romania si procesul de formare al populatiei. Ne dorim ca, in urmatorii patru ani, sa nu mai avem in sistemul public nici macar un angajat care nu are competente digitale de baza. Romania poate sa devina tara din Europa cu cea mai accelerata crestere a economiei digitale si a societatii in general", a spus Sarmas.

Romania are si un program de transformare digitala a IMM-urilor

"Au mai fost de-a lungul timpului diverse programe care au vizat fie start-up-uri, fie finantari care includeau echipamente de IT&C, dar niciodata nu a existat o abordare ca aceasta. Demonstram astfel ca statul, Guvernul reuseste sa invete de la privat. Avem de-a face cu un program de transformare digitala pentru prima data la modul real. Daca pana in prezent, toate proiectele erau scrise de catre firme de consultanta, de aceasta data proiectele care vor aplica in cadrul acestui program sunt scrise de firmele de consultanta in parteneriat cu o companie de IT", a mai spus seful ADR.

S-a inclus aceasta expertiza IT pentru a nu transforma un program de finantare pe fonduri europene pentru IMM-uri intr-un program de finantare de achizitii doar de laptopuri sau doar de desktopuri sau doar de imprimante.

"Am obligat, practic, beneficiarii sa-si aduca expertiza din zona de IT&C care sa le faca acea analiza de business, sa le identifice sursele de venit, procesele, sa faca optimizarea proceselor, sa explice cum fac educarea clientilor si a propriilor angajati atunci cand trec catre digital", a justificat Sarmas.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...