Discrepanta pensiilor: Cum traiesc pensionarii din Bucuresti fata de cei din Botosani

Marti, 30 Martie 2021, ora 23:55
5578 citiri
Discrepanta pensiilor: Cum traiesc pensionarii din Bucuresti fata de cei din Botosani
Foto: Pixabay.com

Pensia medie lunara in Romania a ajuns la 1.500 de lei in anul 2020, potrivit datelor publicate de INS. Dar in spatele acestor date se ascunde un adevar extrem de crunt: din cei peste 5 milioane de pensionari din Romania, 1,6 milioane au pensii mai mici de 1.000 de lei.

Exista insa si judete precum, Botosani, Giurgiu sau Vrancea, unde pensia medie este sub 1.200 de lei, in timp ce in Bucuresti aceasta ajunge la 1.833 de lei.

"Inflatia din Romania nu reflecta situatia in care se afla categorii importante din populatie precum pensionarii sau angajatii cu salariul minim. Pentru ca inflatia se calculeaza ca o medie, iar pensionarii platesc mai mult pentru produse alimentare si facturi la utilitati decat alte categorii de populatie. Ei resimt cresterea preturilor altfel decat restul romanilor pentru ca si veniturile lor sunt mai mici", a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

In momentul de fata, tara noastra are peste 1,6 milioane de romani cu pensii mai mici de 1.000 de lei.

"De cativa ani tot tragem semnale de alarma legate de enclavizarea economica a Romaniei. Lipsa unor masuri pentru sustinerea capitalului autohton sau mediului de afaceri din zonele rurale a dus la o migratie puternica a populatiei catre centrele regionale, orasele mari, acolo unde cererea din ce in ce mai mare a generat si cresterea preturilor. In mediul rural au ramas, din pacate, mai mult persoane de varsta a treia a caror putere de cumparare este redusa", mai spune Negrescu.

Enclavizarea economica: saracii si mai saraci, bogatii si mai bogati

Potrivit analistului economic, enclavizarea economica se va adanci in lipsa unui program de sustinere economica a regiunilor slab dezvoltate, a investitiilor in agricultura, constructii si amenajarea terenului, iar pentru asta vom plati cu totii.

"Strategiile statului roman in privinta eradicarii saraciei s-au dovedit niste simple prezentari in PowerPoint, fara a avea aplicabilitate in viata reala, pentru ca nu au luat in calcul dinamica populatiei, imbatranirea acesteia si diminuarea natalitatii. Noi daca vom continua sa mergem in acelasi ritm, fara o sustinere a natalitatii, vom ajunge ca in 2050 populatia Romaniei sa fie de 12 milioane de locuitori iar sistemul public de pensii sa nu mai poata fi sustinut", mai spune economistul.

Acest lucru merita de luat in calcul, in conditiile in care prognozele Bancii Mondiale arata ca in 2025-2035, se va inregistra un varf de pensionari, aferenti generatiei decreteilor, adica undeva la 1,8 milioane de persoane.

De asemenea, potrivit Bancii Mondiale, raportul dintre populatia de peste 65 de ani si cea cu varste intre 20 si 64 de ani, va creste de la 23,6%, cat este in prezent, la 56,6% in 2050.

"Deci vom avea o populatie imbatranita si cu o putere de cumparare foarte scazuta, avand in vedere ca statul va reusi cu greu sa faca numarului mare de plati pe care le va avea de facut pentru acestia. O perspectiva plina de semne de intrebare, pe care, din pacate, din programele de guvernare inclusiv si Planul Nationate de Relansare si Rezilienta nu vedem nici o solutie concreta care sa vina sa stimuleze activitatea economica care sa stimuleze educatia tinerilor si activitatea economica in zonele defavorizate", a mai spus Negrescu.

Botosani vs. Bucuresti: Traiul de zi cu zi

Pensia din Bucuresti este cu aproape 65% mai mare decat cea din Botosani, din acest motiv am facut un calcul pentru cheltuielile zilnice si lunare pentru a vedea unde exista o putere de cumparare mai mare pentru batranii nostri.

Cu ajutorul cifrelor oferite de site-uri precum Numbeo.com am realizat o analiza de preturi pe 15 dintre produsele alimentare zilnice achizitionate de romanii din cele doua regiuni, iar diferenta medie de pret intre Bucuresti si Botosani este de 22,76%. A fost luat in calcul pretul mediu pentru un kilogram de cartofi, rosii, ceapa, mere, carne de vita, paine, branza si altele.

De asemenea, intretinerea pentru un apartament de doua camere este de 479 de lei in Bucuresti, in timp ce in Botosani ajunge la 426 de lei. De asemenea, hainele sunt cu peste 40% mai scumpe in Bucuresti decat in Botosani.

In conditiile date, numai pe produsele si serviciile din tabelul de mai sus, in Bucuresti, traiul este mai scump cu 107 lei pentru o familie de pensionari. Dar daca ne limitam numai la acestea, la final de luna, un pensionar din Bucuresti ramane in buzunar cu 1.100 de lei, in timp ce, unul din Botosani ramane cu putin peste 500 de lei.

Din pacate, putini sunt pensionarii din Romania care mai raman cu bani in buzunar la final de luna si care-si permit sa mai puna si ceva deoparte, majoritatea traind la limita saraciei.

Taxe mici pentru corporații mari. Cum ajung paradisurile fiscale din Europa să afecteze întreaga Uniune
Taxe mici pentru corporații mari. Cum ajung paradisurile fiscale din Europa să afecteze întreaga Uniune
Un nou clasament al paradisurilor fiscale ale lumii include trei state ale Uniunii Europene, iar întregul continent se dovedește a fi casa mai multor jurisdicții „prietenoase” cu marile...
Capitolele la care Google Maps este depășit de Waze. Lupta celor doi giganți de navigație
Capitolele la care Google Maps este depășit de Waze. Lupta celor doi giganți de navigație
Google Maps și Waze sunt două dintre cele mai populare aplicații de navigație la nivel global, ambele aflate sub umbrela gigantului Google. Cu toate acestea, fiecare aplicație se adresează...
#pensionari Romania, #pensii mici, #pensia medie lunara , #stiri economice
  1. Taxe mici pentru corporații mari. Cum ajung paradisurile fiscale din Europa să afecteze întreaga Uniune
  2. Capitolele la care Google Maps este depășit de Waze. Lupta celor doi giganți de navigație
  3. Cum se compară regimul fiscal din România cu cele mai mari scumpiri de impozite ale vecinilor europeni. Ce țări au mărit dările în 2024
  4. Grupul energetic numărul 5 Rovinari este gata de a fi pus în funcțiune. Ce producție va avea acesta
  5. Cum producătorii de mașini din China pot fenta taxele vamale din UE. Reacția unui mare gigant auto
  6. Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
  7. Prețurile petrolului au sărit în aer: Cea mai mare creștere săptămânală din ultimii doi ani, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
  8. Anunț privind plafonarea prețurilor la energie. Ciolacu: "România nu este obligată de către nimeni cu nimic"
  9. Jumătate dintre români riscă să plătească un preț la energie mai mare cu 120%
  10. Modificări majore la Facebook. Zuckerberg a făcut anunțul. „Fură" de la TikTok și WhatsApp