Dolarul, atacat de arabi si chinezi?

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 12:31
3914 citiri
Dolarul, atacat de arabi si chinezi?

Guvernatorul bancii centrale din Aradia Saudita, Muhammad al-Jasser, a negat faptul ca tarile arabe, impreuna cu Rusia, China, Japonia si Franta, ar intentiona sa renunte la dolar in tranzactiile petroliere, preferand yen-ul japonez, yuan-ul chinezesc, euro, aurul si o noua moneda inca nedefinita, ce va fi utilizata de tarile din Golf, inclusiv Arabia Saudita, Abu Dhabi, Kuweit si Qatar.

Potrivit cotidianului britanic The Independent, ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din Rusia, China, Japonia si Brazilia s-au intalnit in secret, pentru a pune la cale un plan in vederea excluderii dolarului din tranzactiile cu petrol.

"Raportul din The Independent este absolut incorect si nu am discutat absolut nimic pe aceasta tema cu alte tari", a declarat al-Jasser, citat de Bloomberg.

Si alte tari citate de cotidianul britanic neaga implicarea intr-un asemenea plan secret. Ministrul Finantelor din Japonia, Hirohisa Fujii a declarat, in timpul unei conferinte de presa din Tokyo, ca nu stie nimic despre asa ceva.

De asemenea, ministrul Finantelor din Rusia, Dimitri Pankin, a fost citat de agentia Interfax, spunand ca nu poarta discutii pentru inlocuirea dolarului in tranzactiile cu petrolului cu nicio tara.

Cotidianul britanic sustine ca surse arabe si chineze din domeniul bancar au confirmat aceste planuri si ca acesta ar putea fi motivul cresterii surprinzatoare a preturilor aurului.

De asemenea, se mentioneaza faptul ca Statele Unite ar fi la curent cu aceste intalniri secrete, desi nu cunosc detaliile, si intentioneaza sa lupte impotriva "conspiratiei".

Ziarul il citeaza pe Sun Bigan, fostul trimis special al Chinei in Orientul Mijlociu, care avertizeaza ca exista un risc al adancirii diferentelor dintre China si SUA prinvind influenta asupra pietei petroliere si a Orientului Mijlociu.

"Certurile bilaterale nu pot fi evitate", a declarat Sun Bigan, citat de Asia and Africa Review. "Nu putem scadea vigilenta in privinta ostilitatii din Orientul Mijlociu, referitoare la interesele legate de energie si securitate", a adaugat el.

"Nu cred aceasta poveste", a spus Simon Williams, economist la HSBC Holdings in Dubai. "Pe termen scurt, este foarte improbabil ca petrolul sa nu mai fie tranzactionat in dolari", a adaugat el.

In urma comentariilor lui al-Jasser, dolarul a inceput sa piarda teren in raport cu moneda unica europeana, fiind cotat la 1,4725 dolari/euro, in Londra, in dimineata de marti, fata de 1,4646 dolari/euro, in New York, luni.

Scaderea dependentei fata de dolar

Criticile aduse dolarului drept moneda de referinta s-au inmultit de la incepere crizei economice mondiale. In luna iunie, China si Rusia au fost de acord sa majoreze procentajul monedelor fiecarei tari in tranzactiile bilaterale si, impreuna cu Brazilia si India, asa numitele tari BRIC, au discutat posibilitatea achizitionarii de titluri de stat una de la alta.

Pe 23 septembrie, dolarul a scazut la cel mai slab nivel din ultimul an, de 1,4844 unitati/euro.

Arabia Saudita, un aliat al Statelor Unite, a respins, pana in prezent, ideea de a renunta la stabilirea pretului petrolului in dolari, chiar daca moneda americana a pierdut din valoare, in ultimii ani.

Iran si Venezuela au ridicat aceasta problema la intalnirea OPEC, inca din noiembrie 2007, avand in vedere ca scaderea dolarului le afecteaza veniturile si, prin urmare, posibilitatea de a cumpara bunuri vandute in alte monede.

Arabia Saudita si alte trei tari din Golf, producatoare de petrol, intentioneaza sa creeze o moneda comuna, care sa le permita o oarecare independenta fata de politica monetara a Statelor Unite.

Pe masura ce economiile din acea regiune isi revin mult mai rapid decat SUA, deficientele dolarului vor fi si mai clare, este de parere Williams.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...