Dolarul, atacat de arabi si chinezi?

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 12:31
4078 citiri
Dolarul, atacat de arabi si chinezi?
Foto: Ridelust

Guvernatorul bancii centrale din Aradia Saudita, Muhammad al-Jasser, a negat faptul ca tarile arabe, impreuna cu Rusia, China, Japonia si Franta, ar intentiona sa renunte la dolar in tranzactiile petroliere, preferand yen-ul japonez, yuan-ul chinezesc, euro, aurul si o noua moneda inca nedefinita, ce va fi utilizata de tarile din Golf, inclusiv Arabia Saudita, Abu Dhabi, Kuweit si Qatar.

Potrivit cotidianului britanic The Independent, ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din Rusia, China, Japonia si Brazilia s-au intalnit in secret, pentru a pune la cale un plan in vederea excluderii dolarului din tranzactiile cu petrol.

"Raportul din The Independent este absolut incorect si nu am discutat absolut nimic pe aceasta tema cu alte tari", a declarat al-Jasser, citat de Bloomberg.

Si alte tari citate de cotidianul britanic neaga implicarea intr-un asemenea plan secret. Ministrul Finantelor din Japonia, Hirohisa Fujii a declarat, in timpul unei conferinte de presa din Tokyo, ca nu stie nimic despre asa ceva.

De asemenea, ministrul Finantelor din Rusia, Dimitri Pankin, a fost citat de agentia Interfax, spunand ca nu poarta discutii pentru inlocuirea dolarului in tranzactiile cu petrolului cu nicio tara.

Cotidianul britanic sustine ca surse arabe si chineze din domeniul bancar au confirmat aceste planuri si ca acesta ar putea fi motivul cresterii surprinzatoare a preturilor aurului.

De asemenea, se mentioneaza faptul ca Statele Unite ar fi la curent cu aceste intalniri secrete, desi nu cunosc detaliile, si intentioneaza sa lupte impotriva "conspiratiei".

Ziarul il citeaza pe Sun Bigan, fostul trimis special al Chinei in Orientul Mijlociu, care avertizeaza ca exista un risc al adancirii diferentelor dintre China si SUA prinvind influenta asupra pietei petroliere si a Orientului Mijlociu.

"Certurile bilaterale nu pot fi evitate", a declarat Sun Bigan, citat de Asia and Africa Review. "Nu putem scadea vigilenta in privinta ostilitatii din Orientul Mijlociu, referitoare la interesele legate de energie si securitate", a adaugat el.

"Nu cred aceasta poveste", a spus Simon Williams, economist la HSBC Holdings in Dubai. "Pe termen scurt, este foarte improbabil ca petrolul sa nu mai fie tranzactionat in dolari", a adaugat el.

In urma comentariilor lui al-Jasser, dolarul a inceput sa piarda teren in raport cu moneda unica europeana, fiind cotat la 1,4725 dolari/euro, in Londra, in dimineata de marti, fata de 1,4646 dolari/euro, in New York, luni.

Scaderea dependentei fata de dolar

Criticile aduse dolarului drept moneda de referinta s-au inmultit de la incepere crizei economice mondiale. In luna iunie, China si Rusia au fost de acord sa majoreze procentajul monedelor fiecarei tari in tranzactiile bilaterale si, impreuna cu Brazilia si India, asa numitele tari BRIC, au discutat posibilitatea achizitionarii de titluri de stat una de la alta.

Pe 23 septembrie, dolarul a scazut la cel mai slab nivel din ultimul an, de 1,4844 unitati/euro.

Arabia Saudita, un aliat al Statelor Unite, a respins, pana in prezent, ideea de a renunta la stabilirea pretului petrolului in dolari, chiar daca moneda americana a pierdut din valoare, in ultimii ani.

Iran si Venezuela au ridicat aceasta problema la intalnirea OPEC, inca din noiembrie 2007, avand in vedere ca scaderea dolarului le afecteaza veniturile si, prin urmare, posibilitatea de a cumpara bunuri vandute in alte monede.

Arabia Saudita si alte trei tari din Golf, producatoare de petrol, intentioneaza sa creeze o moneda comuna, care sa le permita o oarecare independenta fata de politica monetara a Statelor Unite.

Pe masura ce economiile din acea regiune isi revin mult mai rapid decat SUA, deficientele dolarului vor fi si mai clare, este de parere Williams.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#tranzactii petrol dolari, #renuntare dolar moneda referinta, #Arabia Saudita dolar , #stiri economice