Dolarul, depasit ca putere de francul elvetian

Vineri, 14 Martie 2008, ora 19:11
1412 citiri
Dolarul, depasit ca putere de francul elvetian

Dolarul a atins vineri un minimum istoric fata de euro si a scazut sub nivelul de 100 yeni pentru a doua zi consecutiv, dupa ce banca Bear Stearns a anuntat o inrautatire a nivelului de lichiditate si a fost nevoita sa recurga la finantare de urgenta, relateaza Reuters.

Dolarul a cazut la 99,58 yeni/dolar, cel mai mic nivel din ultimii 12 ani si jumatate, inainte de a reveni la 100,20 yeni/dolar, in scadere cu 0,3%. in 2008, dolarul a pierdut 10% in fata monedei japoneze.

Euro a atins un nivel record de 1,5688 dolari/euro, inainte de a scadea la 1,5613 dolari/euro. Dolarul a scazut pentru prima oara in istorie sub nivelul francului elvetian, tranzactionandu-se la 0,9987 franci elvetieni.

Vestea ca divizia din New York a bancii centrale americane Federal Reserve si J.P. Morgan Chase vor oferi finantare celei de-a cincea banci de investitii din Statele Unite a semnalat o continuare a crizei creditelor si a accentuat temerile investitorilor ca economia urmeaza sa intre intr-o indelungata recesiune.

"Oamenii incep sa se intrebe daca acesta nu este un semnal de probleme sistematice in sectorul bancar american si de aceea inregistram o vanzare masiva a dolarului", a declarat un trader din cadrul Tempus Consulting, Greg Salvaggio.

"Intrebarea pe care si-o pun traderii in acest moment este "care alta firma importanta are nevoie de asemenea de astfel de finantare", a spus un strateg al pietelor din cadrul Ruesch International, Omer Esiner.

Analistii spun ca tendinta de depreciere ar putea continua, pentru ca Federal Reserve va fi nevoita sa faca mai multe demersuri pentru a calma pietele, fie prin reducerea mai agresiva a dobanzii de politica monetara, fie prin masuri suplimentare de injectare de lichiditate in piete.

"Nu m-ar surprinde ca Federal Reserve sa ia masuri mai drastice de politica monetara sau daca s-ar intampla ceva in weekend", a spus Salvaggio. "Dolarul va suporta consecintele. Cred ca este foarte posibil ca euro sa atinga 1,60 dolari".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#dolar, #franc elvetian, #euro, #depreciere , #stiri economice