Donald Tusk: Solutiile Poloniei impotriva santajului energetic rus

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 13:20
2486 citiri
Donald Tusk: Solutiile Poloniei impotriva santajului energetic rus
Foto: http://www.telegraph.co.uk/

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a inspectat de curand lucrarile de extindere ale unei instalatii subterane de stocare a gazelor in sud-estul Poloniei, spune The News.pl, el totodata subliniind ca investitiile de acest tip sunt esentiale in combatarea santajului energetic al Rusiei.

Instalatia de la Husow urmeaza sa creasca cu 100 de milioane de metri patrati, cu o parte a costurilor acoperite de Uniunea Europeana. Donald Tusk a spus ca: "Multumita investitiilor cum ar fi cele de la Husow, ar fi greu sa santajezi astazi Polonia cu amenintarea de a avea gazul taiat."

Vizita prim-ministrului polonez a urmat declaratiei sale de sambata ca Uniunea Europeana ar trebui sa formeze o uniune energetica, sustinand ca recenta criza din Crimeea a aratat: "ca Europa trebuie sa depuna eforturi in directia solidarizarii cand vine vorba de energie."

Vorbind despre caracterul energetic divers al Poloniei, atat in materie de productie, cat si in materie de stocare, prim-minstrul a spus ca: "ar putea fi un exemplu despre cum uniunea energetica europeana pe care am propus-o ar trebui sa arate."

Dupa Tusk, proiectul ar trebui sa includa "reabilitarea" carbunelui ca sursa de energie, prin uzul de noi tehnologii pentru a combate emisiile sale nocive, exploatarea gazelor de sist si importul de gaze naturale lichefiate.

Polonia inca este dependenta de carbune ca sursa de energie si este in prezent angajata intr-un program amplu de valorificare a potentialului gazelor de sist. In acelasi timp, un terminal de import al gazelor naturale lichefiate urmeaza sa fie finalizat in acest an in nordul Poloniei, la Swinoujscie.

Tusk a mai propus ca in cadrul Uniunii Europene sa existe un plan comun de achizitii pentru gazele naturale, care ar putea aduce cu sine reduceri de preturi consistente.

Largirea capacitatii instalatiei subterane de la Husow este de asteptat sa coste 83.2 milioane de zloti sau 19.9 milioane euro, cu jumatate din aceasta suma acoperita de Uniunea Europeana.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#premier polonez Donald Tusk, #gaze sist Husow, #politica energetica Uniunea Europeana , #stiri economice