Doua milioane de romani sunt restantieri la banca

Miercuri, 14 Mai 2008, ora 13:32
2118 citiri
Doua milioane de romani sunt restantieri la banca

In cei patru ani de la infiintarea Biroului de Credit, 4,8 milioane de romani au fost inregistrati de aceasta institutie drept debitori. Dintre acestia, 2 milioane sunt inregistrati ca restantieri, anunta directorul general Serban Epure.

Suma restantelor inregistrate a ajuns la sfarsitul lui martie la 2,13 miliarde lei, in crestere cu 20,2% fata de aceeasi luna a anului trecut, si reprezinta 1,15% din totalul sumei datorate, a spus miercuri un oficial al bancii centrale.

Ponderea restantelor era tot atunci de 0,21% din sumele datorate de populatie, in timp ce pentru firme, aceasta reprezenta 1,57%. Din sumele datorate la banci, populatia are debite de 31,3% (57,8 miliarde lei), in timp ce restul de 68,7% sunt datoriile firmelor, care insumeaza 128,5 miliarde lei, informeaza NewsIn.

Desi bancile isi anunta clientii care intarzie plata prin telefon, e-mail sau SMS, 1,15% dintre acestia sunt inca restantieri activi. Daca nici in urma informarii creditorii nu-si platesc ratele, urmeaza notificare prin posta si abia apoi inregistrarea lor ca restantieri la Biroul de Credit.

Legislatia prevede ca notificarea clientilor care au inregistrat o restanta la plata trebuie facuta cu 15 zile inainte de a transmite informatii despre ei la Biroul de Credit, insa bancile nu respecta intotdeauna acest termen.

Asociatia Romana a Bancilor doreste sa reduca perioada in care clientii restantieri sunt luati in evidenta Biroului de Credit de la cinci ani la patru ani, insa acest lucru nu se va face pana cand clientii nu vor constientiza mai bine problema.

Biroul de Credit are in evidenta clientii de la 28 de banci, opt societati de credit de consum si doua companii de leasing.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Banca, #Birou Credit, #restantier, #neplata, #notificare , #stiri economice