Doua tipuri de taxa auto, in functie de gradul de poluare

Joi, 21 Februarie 2008, ora 11:07
3141 citiri
Doua tipuri de taxa auto, in functie de gradul de poluare

Masinile cu Euro 4 si Euro 5 vor fi taxate exclusiv pe baza emisiilor de dioxid de carbon, iar cele mai vechi, dupa grila cunoscuta, insa valorile taxei vor creste in cazul lor.

Taxa auto va fi calculata pentru masinile Euro 5 si Euro 4 doar pe baza emisiilor de dioxid de carbon, autoritatile renuntand la celelalte criterii de stabilire a taxei de inmatriculare, conform unor surse din Guvern, citate de Cotidianul.

De la Euro 3 va fi aplicata formula din proiectul convenit cu Uniunea Europeana, dar cu sume mai mari, in functie de norma de poluare si taxa specifica pe centimetru cub, fata de valorile din propunerea anterioara de modificare a taxei.

Sumele platite pentru masinile vechi vor creste sensibil fata de propunerea aflata in dezbatere. Guvernul a luat aceasta decizie dupa ce a discutat cu ONG-urile de mediu din Romania, care au cerut expres ca taxa de prima inmatriculare sa tina cont de emisiile de dioxid de carbon.

Ruperea grilei taxei auto in doua tipuri de calcul va fi facuta pentru ca, spun sursele, emisiile de dioxid de carbon sint prevazute doar in cartile tehnice ale masinilor Euro 4.

Sursele avertizeaza insa ca Guvernul a decis sa trimita Comisiei Europene o noua scrisoare privind taxa de poluare auto, in care va fi prezentat principiul de calcul al taxei, corelata cu emisiile de dioxid de carbon.

Noile reglementari vor stabili un coeficient de reducere a taxei, proportional cu deprecierea reala a autovehiculului, va prevedea un sistem de rambursare a taxei reziduale, in cazul revanzarii intr-un alt stat membru sau al exportului.

Noua reglementare nu va cuprinde referiri la restituirea taxei incasate pana in prezent, intrucat Guvernul considera ca sumele au fost colectate in baza Codului fiscal aprobat de Parlament si necontestat de Curtea Constitutionala.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#taxa auto, #poluare, #calculare , #stiri economice